Ugrás a tartalomra

Huszonnégy diák kapott magyarországi támogatást

Szabadkán, Újvidéken, Nagybecskereken és Zentán vehették át a tanulók a Tőkés László Alapítvány ösztöndíját

A határon túli, így a vajdasági magyar nagycsaládokat is támogatja a kisvárdai Tőkés László Alapítvány, amelynek jóvoltából Vajdaságban – a Magyar Nemzeti Tanács szakmai közreműködésével – 24 vajdasági magyar, nehéz anyagi helyzetben élő diák kapott ösztöndíjat. A középiskolások 60 ezer forintot, az általános iskolások pedig 50 ezer forintot kaptak.

Lengyel Szabolcs, a Tőkés László Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, remélik, hogy ha nem is olyan nagy összegű támogatás ez, mégis jelenthet valamit a családoknak, segíthet a magyarság megőrzésében, és tulajdonképpen ez a támogatás a nemzeti összetartozás jelképe is.

A támogatásként kiosztott összegért az alapítvány az Emberi Erőforrások Minisztériumánál pályázott, és Erdélybe, Kárpátaljára, Felvidékre is ellátogatnak, hogy az ottani diákoknak is segíteni tudjanak.

Az alapítvány vajdasági körútja tegnap Szabadkán kezdődött, majd Újvidéken, Nagybecskereken és Zentán is megtörtént az ösztöndíjak átadása.

ÚJVIDÉK

A Tőkés László Alapítvány képviseletében Lengyel Szabolcs, a Tőkés László Alapítvány kuratóriumának elnöke és dr. Papp László kurátor adták át tegnap Újvidéken az ösztöndíjakat a Templom udvar 1-es szám alatt található hittanteremben.

Újvidéken egy tiszakálmánfalvi és két újvidéki középiskolás részesült támogatásban: a Futaki Mezőgazdasági Középiskola, az újvidéki Mihajlo Pupin Elektrotechnikai Középiskola és az újvidéki Mileva Marić Ajnštajn Műszaki Középiskola egy-egy tanulója kapta meg az ösztöndíjat.

– A Tőkés László Alapítványt 1989-ben hoztuk létre Kisvárdán, kezdetben teológusokat támogattunk, majd idővel kiterjesztettük a tevékenységünket. 2011-ben született meg az új civil szervezetekre vonatkozó törvény Magyarországon, amely lehetővé tette, hogy a Tőkés László Alapítvány egy jelentősebb összeget tudjon szétosztani a rászoruló diákoknak Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján és Délvidéken. Az idén a magyar államtól 8 millió forintot kapott az alapítvány, amely diákonként 40 ezer forintnyi támogatást jelent – mondta Lengyel Szabolcs.

– Szerbiában a Magyar Nemzeti Tanácsra bíztuk az itteni fiatalokat megsegítő 1 400 000 forint szétosztását. 20 itteni szerbiai magyar fiatal 60 ezer forintot, 4 pedig 50 ezer forint ösztöndíjat kapott. Romániában az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal, Szlovákiában a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével, Ukrajnában a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel van együttműködési megállapodásunk, és mindig ők döntik el, hogyan osztják szét az anyaországból érkező támogatást – magyarázta a Tőkés László Alapítvány kuratóriumának elnöke.

– Az Újvidéki Diáksegélyező Egyesület 22 évvel ezelőtt alakult. Kezdetben a magánjellegű adományokból sikerült nagyobb számú fiatalt megsegíteni a tanulmányaik folytatásában. A tudás a világ legnagyobb tőkéje, talán csak a lelki erő nagyobb nála.

Ezért fontos hangsúlyozni, hogy a szétosztásra kerülő segély némelyeknek a megélhetést garantálja. A Magyar Nemzeti Tanács felkeresett bennünket, és közölte, hogy három, nagycsaládos, szegény sorsú, jól tanuló diák számára tud segélyt nyújtani. Az MNT felkért arra, hogy válasszuk ki a segélyben részesülő fiatalokat. Akkor mi felvettük a kapcsolatot a nagycsaládosokkal, és meghoztuk azt a nehéz döntést, amely meghatározta, hogy ki legyen az a három diák – nyilatkozta Matuska Márton, az Újvidéki Diáksegélyező Egyesület elnöke.

NAGYBECSKEREK

A Tőkés László Alapítvány ösztöndíjkiosztó körútja keretében tegnap a nagybecskereki Petőfi MME székházában Lengyel Szabolcs, az alapítvány kuratóriumának elnöke és dr. Papp László kurátor három helybeli középiskolásnak adta át az alapítvány 60 ezer forintos ösztöndíját. Az eseményen jelen volt Zsoldos Ferenc, az MNT alelnöke.

Az ösztöndíjakat a nagybecskereki egészségügyi középiskola, a helybeli gimnázium és a Vasa Jankov Szakközépiskola egy-egy tanulója kapta. A támogatottak nevében Meleghy Zoltán, a Nagybecskereki Diáksegélyező Egyesület titkára mondott köszönetet.

A jövőre 25 éves kisvárdai alapítvány képviselői kihangsúlyozták, hogy az ösztöndíjak odaítélésekor hatványozottan figyelnek a szórványban, nehéz anyagi körülmények között élő diákokra, és kifejezték reményüket, hogy ez a támogatás a jövőben is folytatódik. Kitartást kívánva a magyarságuk megőrzésére, arra biztatták a délvidéki magyarságot, hogy jövőre szavazzanak azokra, akik őket segítik és támogatják.

ZENTA

A nehéz anyagi helyzetű vajdasági magyar diákokat támogató Tőkés László Alapítvány képviselői, Lengyel Szabolcs, az alapítvány kuratóriumának elnöke és dr. Papp László kurátor tegnapi vajdasági körútjuk utolsó állomásaként Zentára is ellátogattak, ahol a Zentai Diáksegélyező Egyesület irodájában dr. Zsoldos Ferenc, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke jelenlétében adták át a támogatásokat a zentai körzethez tartozó diákoknak.

– Az alapítványunk működésének kezdetén olyan teológusokat támogattunk, akiket Magyarországon képeztek, mivel olyan országokból jöttek, ahol nem volt teológusképzés. Később a magyarság érdekében kifejtett tevékenységéért egyéni díjakat adtunk át, előbb kétévenként, majd évente.

A díjazottak közül az első délvidéki érdekeltségű Ágoston András volt, aki 1993-ban kapta meg az elismerést, Matuska Márton pedig néhány hónapon belül fogja megkapni a Tőkés-díjat – magyarázta az egybegyűlteknek Lengyel Szabolcs, majd így folytatta: – 2004 nyarán jelentettük be, hogy bevételeink egy részéből a határon kívül élő hátrányos helyzetű magyar diákokat támogatunk, akik magyar nyelven tanulnak.

Ezután jött a 2004. december 5-ei népszavazás, amely lesújtó volt a határon kívül élő nemzettársaink részére, de aztán aktivizáltuk magunkat, és más vonalon gyűjtést kezdeményeztünk, ennek pedig az lett az eredménye, hogy 2007-ben és 2008-ban már mintegy 70 ösztöndíjat fizettük ki, egyenként 60 000 forintos összegben.

A 2010-es választástól azt reméltük, hogy amikor olyan kormány van az ország élén, amelynek szívügye a határon kívül rekedt magyarság sorsa, akkor pályázat útján sikerül támogatáshoz jutni. Ennek az eredménye most már kezd látszódni is, mivel az ebből az összegből a szerbiai magyarságra eső részt hordtuk ma szét.

Az ösztöndíjak kifizetését még ebben az évben befejezzük mindazon országokban, amelyekben nagyobb számban élnek magyarok – szögezte le Lengyel Szabolcs, majd ezt követően átadta a támogatás összegét a fiataloknak és szüleiknek.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, VaM t.r.
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt