Ugrás a tartalomra

Horgosi hétköznapok

Horgos központjába érve meglepő csend fogadott.

Korábban nyüzsgött a település, úton-útfélen járókelőkkel találkozhattunk, viszont ezen a január végi pénteki napon csak itt-ott lehetett látni néhány helybelit, aki a boltból vagy a péktől kilépve szaporán szedte a lábát, vagy pedig tekintetét komolyan maga elé szegezve sietett a dolgára.

Az elvándorlás és a határ közelsége nyújtotta lehetőségek ellenére azért még vannak, akik itthon képzelik el jövőjüket, és eszük ágában sincs másik országban élni. Számukra, az időközben hazatértekre, illetve a jövőben visszatérni kívánókra gondolva a helyi közösség vezetősége megpróbál minden tőle telhetőt megtenni, hogy Horgoson újra pezsegjen az élet.

Sors Róbert 2016-ban vette át a tanácselnöki tisztséget, de elmondása szerint abban, illetve a rá következő évben a falu és a közösség talpra állításával kellett foglalkoznia, hiszen elődjei meglehetősen szétzilált állapotban levő örökséget hagytak rá.

— Az igazi munkát 2017-ben tudtuk elkezdeni, ekkor leadtuk a terveket, melyek egy része az elmúlt évben meg is valósult. Olyan középületeket sikerült felújítanunk, amelyekhez legalább negyven éve nem nyúlt hozzá senki. A Kárász Karolina Általános Iskola egy része és tornaterme új nyílászárókat kapott, a parketta is fel lett újítva, az ablakok elé védőhálók kerültek, a régi stílusban készült folyosót pedig új alapokkal erősítették meg. Az iskola udvarát parkosították, új kandelábereket és padokat helyeztek el, a létesítmény előtt pedig parkoló épült. Informatikai teremmel és gyereksarokkal is gazdagodott az intézmény, ami a tanulók számára is rendkívül nagy jelentőséggel bír. A nyár folyamán lecserélték az óvoda ajtóit és egyéb nyílászáróit, belülről újrameszelték a folyosót és a termeket, a gyerekeket az ősszel teljesen új bútorzat várta. Az egészségházban is jelentős felújításra került sor: szigetelték az épületet, kicserélték a nyílászárókat és a teljes fűtésrendszert a kazántól a fűtőtestekig. Felújítottuk és bővítettük a művelődési ház mögött levő, a migránsinvázió alatt fürdőhellyé vált játszóteret. A kertek felől kerítést húztunk fel, a játékokat átfestettük, megjavítottuk, és egy új, több elemből álló játékot állítottunk fel. Kamerákkal figyeljük a létesítményt. Rongálások továbbra is előfordulnak, de a biztonsági rendszernek hála tudjuk, kik azok, akik a felesleges energiájukat itt vezetik le. Új aszfalt került az országhatártól a kispiaci bekötőútig, valamint az autóbusz-állomástól az említett bekötőútig vezető szakaszra. Az idén például a központ és Kisgyála közötti utat szeretnénk újraaszfaltozni. Tizen-egynéhány utcát zúzott kővel borítottunk be. Olyan utcák ezek, amelyek a földekre vezetnek, és egy kis eső esetén eddig szinte lehetetlen volt közlekedni rajtuk. A Kamarási-erdő Horgos történelmi helye, jelenleg idegenforgalmi övezetként tartják nyilván. Régen ott turisztikai központ működött, csónakázni lehetett, étterem, úszómedence, kaszinó és vasútállomás is üzemelt az 1900-as évek elején. A Kárász-kastélyon kívül még számos emlékhellyel büszkélkedhetünk, melyek visszaszármaztatási folyamat alatt állnak, így nem tudunk velük mit kezdeni.

Papíron Horgos területének 51%-án épült ki szennyvízelvezető rendszer. A bővítésre már beadták a terveket az illetékes szervekhez, jelenleg a tervrajzok készítése tart. A Magyarkanizsától Horgosig húzódó K—12-es öntözőcsatorna tisztítása is megtörtént, ami a mezőgazdasági termelők számára nélkülözhetetlen. A ’80-as években lecsapolt és termőterületté alakított Kender-tó helyreállítása, valamint a Kamarási-erdő revitalizációja is fontos lenne a horgosiak számára. A Nagyberuházási Igazgatóság évente mintegy 20 millió dinárt fektet be a horgosi ipari parkba, melyet a faluvezetőség értesülései szerint az idén át is adhatnak. Az áramot, az ivóvizet már bevezették, a közelmúltban aszfaltoztak is, megépítették az esővíz-elvezető árkokat és lefektették az optikai kábeleket. Mindannyian abban bíznak, hogy az átadás után befektetők érkeznek, és a régi nemzetközi út melletti területen gyárak épülhetnek.

A tervek felől érdeklődve Sors Róbert leszögezte, hogy ők átadták a projektumokat, a megvalósítás azonban nem tőlük függ. A helyi közösségnek nincsenek saját eszközei, Horgoson pedig, egyetlen faluként a községben, 2012 óta nem létezik helyi járulék. Prioritásként utcák aszfaltozását, gyalogjárdák és kerékpárút építését jelölte meg.

— A Horgos 2 határra vezető út mentén nincs gyalogjárda. 2017-ben 700 000 autó haladt át azon a szakaszon, és mondanom sem kell, hogy mindez mennyire veszélyes a kényszerből az úttesten közlekedő kerékpárosokra és gyalogosokra. A másfél kilométeres szakaszon mintegy 30 millió dinár értékű út létesülne, mely a kerékpáros- és a gyalogosforgalomnak egyaránt megfelelne. A Magyarkanizsa irányába húzódó kerékpárút befejezéséhez még másfél kilométer hiányzik, viszont a legnehezebb szakasz még hátravan. A Temető utca aszfaltozása és a Virág utca szélesítése is fontos.

A tavasszal megkezdődik az ivóvízhálózat csöveinek cseréje, a művelődési ház bútorzatára már több éve várnak — amíg ez nincs meg, addig hivatalosan nem adható át az épület —, és a dűlőutak javítása is a 2019. évi tervek között szerepel.

Szinte felsorolni sem lehet, mennyi eseménynek adott otthont a település az elmúlt évben. Horgoson is vendégszerepelt a Vándormozi, a Bartók Béla Művelődési Egyesület megünnepelte fennállásának 80. évfordulóját, a borászok megtartották a Vince-napi ünnepségüket, és az iskola is megünnepelte saját napját. Községi tűzoltóverseny, cserkészeknek sportnap, Szent István-nap, Bartók-nap, szüreti napok, az advent megünneplése, szólótáncfesztivál, Luca-napi táncház, számos megemlékezés és koszorúzás színesítette a horgosi rendezvények palettáját.

— A Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete, a Néprajzi Múzeum és a Hagyományok Háza a Tiszta forrás település címmel tüntette ki Horgost. Ezt az elismerést eddig öt helység kapta meg a Kárpát-medencében, Délvidéken mi vagyunk az egyetlenek. Bartók Béla zeneszerző és népzenekutató 1906-ban Horgoson gyűjtött népdalokat, melyek hangfelvételeit is hallhattuk. Újszentivánnal testvértelepülési szerződést írtunk alá, Kétpóval az idén kerül erre sor, emellett Mindszenttel is lépéseket tettünk ez irányba.

A több civil szervezet közül a legaktívabb a már említett művelődési egyesület, az 1911-ben alakult labdarúgóklub, a 125 éves tűzoltó-egyesület, a Horgosiak Horgosért szervezet, a segítségnyújtó csoport és a Szent Orbán Borlovagrend.

Szerző (Forrás)
Hét Nap, Tóth Tibor
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen