Ugrás a tartalomra

Hitelből újítják fel a szerbiai utakat

Összesen közel 274 millió euró hitelt vesz fel Szerbia utak kiépítésére és a közlekedés biztonságának javítására.

Az Európai Befektetési Bank száz-, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank szintén száz-, míg a Világbank közel 74 millió euró hitelt ad az országnak. Szerbia közútjai a legrosszabbak a régióban.

Az elsőrendű utak 70 százaléka rossz állapotban van.

1100 kilométer közutat újítanak fel Szerbiában a következő időszakban. A türelmetlen vezetők, a rossz gépjárműpark, de elsősorban a katasztrofális állapotban levő közutak is hozzájárultak ahhoz, hogy tavaly több mint 37 000 balesetben 634-en haltak meg Szerbia útjain.

A régióban az országban a legaggasztóbb a helyzet – mondta Zorana Mihajlović szerb kormányalelnök, infrastruktúraügyi miniszter.

„Nálunk a közutak 70 százaléka relatív rossz állapotban van, a mellettünk levő országokban az utak legfeljebb 30-35 százaléka van rossz állapotban.

Hogy ne is beszéljünk a helyi utakról. Szerbiában csak a helyi utak 8 százaléka felel meg a kritériumoknak, és azt lehet mondani, hogy jó állapotban vannak.”

Az ellenzéki pártok is elismerték, hogy szükség van az úthálózat javítására fordítandó kölcsönökre.

A Demokrata Párt az eszközök felhasználásának igazságosságában kételkedett, míg az Új Demokrata Párt, arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország már így is eladósodott, és ezeket a kölcsönöket valakinek majd vissza is kell fizetnie.

A Vajdasági Magyar Szövetség képviselői támogatták a kölcsönszerződések elfogadását. „Ha mindhárom kölcsönt nézzük, akkor az 274 millió eurót tesz ki. Tizenöt évre vesszük fel, a türelmi idő három és öt év között van, kölcsöntől függően.

Ezeket a hiteleket nagyon kedvező kamatlábakkal vesszük fel. Ami az Euroribort jelenleg ezek a kamatok 0,8 százaléktól 1,3 százalékig alakulnak. Ezek a legkedvezőbb hiteleink az elmúlt tíz évben” – mondta Pék Zoltán, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője.

A szerbiai parlament harmadik rendkívüli ülésén összesen tíz napirendi pontot vitattak meg, többek között a Költségvetési Tanács 2013-as munkajelentését.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt