Ugrás a tartalomra

Hatalmas változások előtt Szabadka közlekedése

A vasút felújításával párhuzamosan több alul- és felüljárót alakítanak át, illetve létesítenek – Három vasútállomás szépül meg
Hatalmas változások előtt Szabadka közlekedése

Alighogy befejeződött a Szeged–Szabadka vasútvonal szerbiai szakaszának felújítása, amely szerencsére nem okozott nagyobb fennakadásokat a közlekedésben, a szabadkaiakat egy még ennél is nagyobb vasúti beruházás kezdte el foglalkoztatni, amely ideiglenesen bizony felforgathatja az autóval közlekedők mindennapjait. Mint ismeretes, a Belgrád és Budapest közötti vasútvonal felújítását az alapoktól kezdik az illetékesek. A vonalnak a Szabadkát érintő szakaszán nemcsak maga a vasútvonal újul meg, hanem több új aluljáró és fölüljáró is létesül, míg a meglévők újjáépülnek, hogy megfeleljenek a kihívásoknak, sőt több olyan beruházásra is sor kerül, amely hosszú távon is jelentős mértékben megváltoztatja a város közlekedését. A Szabadka Városhoz tartozó körülbelül 36 kilométeres szakaszon Kisbelgrádtól Kelebiáig tizenötnél is több aluljáró és felüljáró lesz. Minderről, illetve a vasút felújításához kapcsolódó egyéb kérdésekről Kern Imrével, Szabadka Város alpolgármesterével beszélgettünk.
– A vasút hatalmas előnyökkel jár Szabadkára nézve. A Belgrád–Budapest vonal felújításával, illetve a Zenta, Horgos és Zombor felé tartó szakaszokkal városunk egy igazi vasúti csomópont lesz, ahonnan az utazni vágyók több irányba folytatni tudják az utazásukat. Másrészt az ipar számára is számtalan pozitívumot hozhat, hisz a vasúti közlekedés egyre nagyobb teret hódit. Nagy reményeket fűzünk a kínai áruszállítás tranzitjához, hisz ezen a vasútvonalon keresztül vezet a legrövidebb és leggyorsabb út a görög tengerparttól Kelet- és Közép-Európába. Emellett az is fontos, hogy folyamatban van egy intermodális központ tervezése, ahol vasútra tudják pakolni az ipari parkjainkban elkészült árut, illetve fogadni tudják a nyersanyagokat – részletezte az alpolgármester.

A helyi önkormányzat területén körülbelül két kilométerenként létesül átjáró a vasútvonal alatt, illetve fölött.
– Újzsedniken két szintkülönbséggel rendelkező útkereszteződés lesz. A település és Csantavér közötti úton aluljáró létesül, és ennek munkálatai már folynak, a másik pedig egy fölüljáró lesz. Emellett a városig húzódó szakaszon minden 2,5 kilométeren lesz egy felüljáró, amit a mezőgazdasági termelők tudnak használni. A város előtt a Csantavéri úton felüljáró létesül majd, és ennek építése a közeljövőben elkezdődik, jelenleg az előkészítő munkálatok folynak. A Békovai úton létesítendő felüljáró kiépítése már nagyban folyik, és ott már látszik is az építmény konstrukciója. Ezt követően Sándorban is lesz egy felüljáró. A következő útkereszteződés a Bajnát utca folytatásában lesz. Egy új aluljáró épül, ami biztosítani fogja az összeköttetést a város keleti és nyugati oldala között. Ez olyan átjáró lesz, amely lehetővé teszi a teherautók áthaladását, mivel az a Lišinj utcában továbbra sem lehetséges. Ennél egy fontos tényező, hogy a keleti oldalon kiépül egy összekötőút a Lošinj utca és a közraktárak, valamint a Zentai út között, ami lehetővé teszi, hogy a tehergépjármű forgalom kikerüljön a városból. A következő aluljáró a Lošinj utcában, a Pionirnál lesz. A már meglévő konstrukciót elbontják, és teljesen újat építenek, amely magasabb lesz, de tehergépjárművek továbbra sem használhatják – tudtuk meg Kern Imrétől.

A soron következő két átjáró a város két fontos közlekedési csomópontjánál lesz. A Makszim Gorkij utcában lévő aluljáró, valamint a Majsai úti felüljáró szemlátomást rossz állapotban van, így egyébként is rájuk fért volna egy alapos felújítás, az új beruházásnak köszönhetően azonban teljes egészében megújulnak.
– A Makszim Gorkij utca folytatásában lévő hídon összesen tíz vágánypár lesz. Az új híd felépítése egy bonyolult feladat, mivel ennek konstrukciójában helyezkedik el a távfűtőrendszer fővezetéke, amely az egész város fűtését biztosítja. Erre nincs más lehetőség, ezért a híd bontását és újjáépítését a fűtési idényen kívül, vagyis április 15-e és október 15-e között kell elvégezni. Az új aluljáróval megoldódik az esővíz elvezetése is. A Majsai úti felüljáró is az alapoktól újul meg. A hídnak a város felőli részén a lejárat kialakítása ugyanolyan lesz, mint eddig. Ha másképp szerettük volna megoldani, akkor ki kellett volna építeni a híd összekötését a sugárúttal, ami több tucat ház lebontásával járt volna. A hídnak a Jovan Mikić utca felőli lejáratánál egy körforgalom épül. A felüljáró keleti oldalán csúcsforgalomban állandóak a torlódások, amit ezzel a körforgalommal meg tudunk előzni – nyilatkozta lapunknak az alpolgármester.


Ezt követően a Koszovó utcában egy felüljáró és egy aluljáró létesül, majd az országhatárig húzódó szakaszon további három felüljáró épül. Az egyik összeköti a Proletár brigád utcát a Jovan Mikić utcával, úgy, hogy a projekt keretében kiépül egy 1,3 kilométeres út is. A város már az idén felújítja és kiszélesíti a Zorka utcát, és így az 51-es divízió, valamint a Partizánbázis utcán át ki lehet jutni a palicsi útra, amivel egy olyan kerülőút jön létre, amivel északról kerülhető meg a város.


A vasútvonalnak a Szabadkához tartozó szakaszán lévő állomások is megújulnak.
– A vasútfelújítási projekten keresztül mind a három, tehát az újzsedniki, a naumovityevói és a szabadkai állomás is teljesen felújul. Az utasoknak nem kell felkapaszkodnia a szerelvényekre, hanem megfelelő szintű platók lesznek a peronokon, és a peronokra aluljárókon keresztül lehet majd kijutni, míg a mozgáskorlátozottak számára liftek is lesznek. A szabadkai vasútállomás megtisztul, és a tehervonatok nem a jelenlegi állomáson állnak meg, hanem új teherpályaudvar épül ki a Makszim Gorkij utcában lévő felüljárótól délre. Az állomás előtti tér is megújul, de a régi kút megmarad. Nem bontják le a víztornyot sem, de mivel ennek felújítása nem szerepel a tervekben, a város kezdeményzeni fogja, hogy a vasút adja át a városnak. Én egy kilátót vagy egy műszaki múzeumot is el tudnék képzelni a víztoronyban – mondta Kern Imre, aki azt is elmondta, hogy a vonatok a felújított síneken óránkénti 200 kilométeres sebességgel haladnak majd, és ezért a vonalat, csakúgy mint az autópályákat kerítés határolja majd.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, B.em
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen