Ugrás a tartalomra

Hajde da konačno budemo racionalni

Subotica - Nezvanični i iznenadni dogovor predsednika vojvođanske i republičke vlade Bojana Pajtića i Mirka Cvetkovića, bar kako javljaju pojedini mediji, o zahtevima za vraćanje vojvođanske imovine predstavlja korak napred u rešavanju ovog vitalnog pitanja za Vojvodinu - kaže za Danas Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i potpredsednik Vlade Vojvodine.

„Taj dogovor je bio nagoveštavan i dobro je što je do njega došlo, mada možda na kraju ništa i ne bude... Ja sam veoma zainteresovan, kao potpredsednik vojvođanske vlade, da sve to na kraju bude rešeno u korist Vojvodine“, ističe Pastor.

Prema pojedinim informacijama, dogovor dva premijera je sveo zahteve, to jest imovinu Vojvodine, na gotovo najmanju meru...

- Plašim se da će nakon tog dogovora i konsultacija s ministarstvima na kraju ispasti manje nego što je navedeno u predlozima Vlade Vojvodine. No, kada bi se govorilo o tome šta bi još eventualno moglo da se traži - ima tu puno toga, ali kao što vidimo, ni onaj minimum, ni ono što je sasvim racionalno i što je uređeno i Ustavom i Statutom i Zakonom o prenosu nadležnosti, jednostavno ne ide. To je zato što kada se o tome govori počinje da funkcioniše nekakav Pavlovljev refleks, koji koči sve i skreće čitavu priču na potpuno iracionalnu ravan.

I, onda, svi mi dođemo u situaciju da se pravdamo kako nećemo razbijati Srbiju, destabilizovati, otcepljivati i šta znam sve... Moram da kažem da ta retorika i nametanje takvih sumnji već mnogo dugo traju i mnogo su štete naneli.

Da li je onda navodni dogovor u Beogradu zaista korak napred za vojvođanske stavove?

- Ja ne znam gde taj korak vodi, ali ono što je definitivno važno jeste da priča nije zatvorena. Kako će se ona okončati, naravno da nije svejedno, i mi smo zainteresovani i kao stranka i ja kao potpredsednik Vlade Vojvodine da sve to što je u tim predlozima i amandmanima bude usvojeno. U „zagradi“, moram reći da se ipak plašim da to neće baš tako jednostavno ići, jer kad bi to tako bilo, mi o ovome ne bismo morali pričati.

Kako komentarišete činjenicu da se u tom dogovoru ipak radi o zaobilaženju pokrajinskih institucija?

- Ne bih želeo to da komentarišem. Mislim da svako ko to vidi ima sopstveni komentar... Za mene je važno da se postigne nekakav dogovor i priča uvede u racionalni tok, ako je ikako moguće.

Danas

Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét