Ugrás a tartalomra

Góli Csilla: A legfontosabb feladatunk, hogy minél több pénzt biztosítsunk a kommunális beruházásokra

Sok a gond, kevés a pénz
Góli Csilla: A legfontosabb feladatunk, hogy minél több pénzt biztosítsunk a kommunális beruházásokra

Augusztus végén tartotta meg alakuló ülését az új összetételű városi képviselő-testület, amelyen Góli Csillát a városi tanács kommunális tevékenységekért és a fejlesztésekért felelős tanácsosának választották meg. Az új tanácstagot a megoldásra váró kommunális feladatokról és terveiről kérdeztük.

A városi tanács kommunális tevékenységekért és a fejlesztésekért felelős tanácsosaként milyen feladatok tartoznak az ön hatáskörébe?

– A kommunális tevékenység szinte mindennel összefonódik. Minden intézménynek, objektumnak szüksége van az alapvető infrastruktúrákra, vízellátásra, fűtésre, csatornahálózatra. A csatornahálózat kérdése már eleve probléma, hiszen a városnak csak az ötven százalékát fedi a csatornahálózat. A titkárság felügyeli a kommunális közvállalatokat is. Szabadkán tizennégy városi alapítású közvállalat működik. Ebből tizenkettő a közművekkel van megbízva. Emellett van két kft. is. Az egyik a Palics Park Kft., amely a turizmus fejlesztésével van megbízva, a másik pedig a Regionális Hulladéktároló Kft., amelyik a hulladék tárolásával és feldolgozásával foglalkozik. Sok panasz van például a fák metszésére. Szinte minden helyi közösségből kaptunk panaszt, hogy nem lett elvégezve a fák metszése. Ez a feladat a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat alá tartozik. Az idei év azonban felborította a terveiket, ugyanis szintén a közvállalatra hárult a közterületek fertőtlenítésének feladata. Emiatt pedig azon pénzösszegek nagy részét, amelyek a zöldterületek karbantartására voltak előirányozva, a fertőtlenítésre használtak fel. A problémát azonban orvosolni kell, hogy a polgárok alapvető szükségleteinek eleget tudjunk tenni.

Mik a tervei az elkövetkező négy évben? Mely kommunális problémák megoldása élvez prioritást?

– Nincs olyan feladat, amely ne élvezne prioritást. Szabadka térképét forgatva döbben rá az ember, hogy milyen közel a belvároshoz nincs ivóvízellátás. Már említettem, hogy a város ötven százalékán nincs lefedve csatornahálózattal, de gondot okoz a városnak a hulladékgazdálkodás is. Igaz, hogy most már működik a Regionális Hulladéktároló Kft., de meg kell vizsgálni, melyek azok a tevékenységek, amelyeket a városnak el kell végeznie. A köztisztasági közvállalatot integrálni kell a rendszerbe, hogy Szabadka összes hulladéka eljusson a tárolóba.

Számos régi határozat van, amelyeket nem módosítottak az utóbbi időben. Ezeket módosítani kell: a törvényekkel összhangba hozni vagy a helyi igények szerint átalakítani. Behatóan megismerkedtem a közvállalatok tevékenységével. Mindenhol azt látom, hogy az önkormányzattal fennálló több éves problémáik nem lettek megoldva, főleg a temetkezésre, vízszolgáltatásra, a zöldterületek karbantartására vonatkozó helyi határozatokra gondolok itt. Hogy ez a négyéves mandátum elég lesz-e ezen problémák megoldására, nem tudom, de én már akkor elégedett leszek, ha ezeket az ügyeket, amelyekről évtizedek óta nem beszéltünk, nyilvánosan elkezdjük boncolgatni. A legfontosabb feladatunk pedig, hogy a kommunális beruházásokra minél több pénzt biztosítsunk a városnak. Terveink vannak, de a beruházásokra nincs pénz, mert a városi költségvetés a járvány miatt nagy bevételektől esett el. Arra fogok törekedni, hogy pályázatok útján forrásokat tudjunk szerezni a városnak.

A VMSZ házhoz megy elnevezésű akció keretében a párt bemutatkozó látogatásokat szervez a városhoz tartozó helyi közösségekbe. Ezeken a látogatásokon ön is részt vesz. Mik az eddigi tapasztalatai, az ön hatáskörébe tartozó kérdésekben mely problémák kerülnek szóba?

– Eddig húsz helyi közösségben jártunk, és még két helyi közösségbe fogunk elmenni, az Újfalu és Sétaerdő helyi közösségbe, a jövő hét folyamán. Mindenütt elsősorban a kommunális problémák és az utak infrastruktúrája került előtérbe. A csatornahálózat alacsony kiépítettségű és nagyon elavult, mivel a XIX. században kiépített esővíz-elvezető csatornákat az 1950-es években kezdte el a város szennyvízelvezetésre használni. Emellett a kóbor kutyák is mindenütt gondot okoznak. Ebben a kérdésben a város nem is tud megfelelően reagálni, hiszen a törvény tiltja, hogy a kutyákat elzárva tartsuk. Annyit tudunk tenni, hogy az elfogott kutyákat chippel látjuk el, beoltatjuk, majd szabadon kell, hogy engedjük őket. Nem tartozik szorosan a hatáskörünkbe, de az is fontos kérdés, hogy a helyi közösségek nem rendelkeznek állandó titkárral. A polgárok így viszont nem tudnak kihez fordulni, ha valamilyen kommunális ügyben problémájuk van, például nincs világítás az utcájukban. A legfőbb probléma, és ezt ezeken a lakossági fórumokon el is mondtuk, hogy jelenleg a városnak nincs pénze, és nem is látjuk, hogy mikor érkezik el az az idő, amikor a bevételeink növekedésnek indulnak.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, pasz (Fotó: Patyi Szilárd)
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen