Ugrás a tartalomra

A gazdaságra kell koncentrálni!

A gazdaságra kell koncentrálni!

Pék Zoltán: Határozott célunk, hogy Belgrádban önálló frakciója legyen a VMSZ-nek
A zentai Pék Zoltán okleveles közgazdász a VMSZ frakciójának tagjaként 2012 óta vesz részt a köztársasági parlament munkájában. A VMSZ köztársasági választásokra leadott listáján a negyedik helyen szerepel. Az zentai politikust az érdekképviseletről és a célokról kérdeztük.
Hosszú évek óta parlamenti képviselő. Miért fontos az erős köztársasági érdekképviselet?
– A VMSZ mindig átgondolt és a közösség által támogatott program alapján politizál. Következetes, kimért, de egyben céltudatos a politikánk. A választási programunk fontos elemeit beépítjük a koalíciós szerződésünkbe. Ez így volt az elmúlt időszakban is, és így lesz a jövőben is. Az érdekképviselet nagysága a VMSZ-re leadott szavazatok számától függ. Minél többen szavaznak a VMSZ-re, annál erősebbek leszünk. Célunk az erős érdekképviselet minden szinten, hiszen minél erősebb az érdekképviselet, annál nagyobb eredményeket tudunk elérni, vagyis annál egyszerűbb a tárgyalási pozíciónk. Határozott célunk, hogy Belgrádban önálló frakciója legyen a VMSZ-nek. Ez egy erő, amit kamatoztatni tudunk a parlamenti munkánkban, és nem utolsósorban a mandátumok számától függ az is, hogy hány államtitkári helyet tudunk majd betölteni, hány minisztériumban lesz magyar ember. Ezért kérjük, hogy június 21-én mindhárom szinten szavazzanak a VMSZ-re.
Zenta területén több nagy horderejű beruházás is megvalósult az utóbbi években. Ezek közül mihez járult hozzá kapcsolatrendszerével, hogyan kamatoztatta ismeretségét?
– A munkánk csapatmunkára épül, így minden képviselőtársam kiépített kapcsolatrendszerét kihasználva politizálunk, harcolunk a kitűzött célokért. Zentán az elmúlt négy évben több nagy horderejű beruházás volt, amely köztársasági forrásokból valósult meg. Két iskola épületének a felújítása valósult meg. Mindkettő több mint százéves múltra tekint vissza. Az egyik a zentai Gimnázium, amelyet már használnak a diákok, és a most átadásra kerülő Thurzó Lajos Általános Iskola épülete. Ezenkívül megújult az egészségház épülete, valamint folyamatban van a városháza homlokzatának és nyílászáróinak a felújítása. Nem szabad megfeledkezni az egy évtizedes probléma megoldásáról sem, ugyanis köztársasági pénzből kiépült az új távfűtő rendszer hőerőtelepe. Új elektronikus szavazórendszere lett a zentai képviselő-testületnek. A beruházások folyamata a következő: helyi szinten megfogalmazódik egy megvalósítható ötlet vagy probléma, amely megoldásra vár és alapvetően a közösség javát, az életminőség javítását szolgálja; az önkormányzat megpályázza az igényelt pénzeszközöket a megfelelő dokumentációval a megfelelő tartományi vagy köztársasági szervnél, majd elindul a tartományi vagy köztársasági tisztségviselők munkája az adott feladat megoldására és a lobbizás. A VMSZ csapata egy emberként munkálkodik a kitűzött cél elérése érdekében, kihasználva a kapcsolatrendszerét, tudását és befolyását. Minden zentai beruházás, amely köztársasági pénzből valósul meg, közös csapatmunka eredménye. Csak így lehetünk erősek és hatékonyak.
Zenta esetében mit tart szívügyének, melyik az a terület, amellyel kiemelten szeretne foglalkozni?
– Két területet tekintek szívügyemnek. Szakmámból kifolyólag az egyik a gazdaság. Szerintem mindennek az alapja az erős gazdaság. Az erős gazdaság egyenlő a gazdag kulturális és sportélettel, valamint a minőségi oktatási rendszerrel. A már évek óta meglévő és kihasználatlan termálkutunk adta lehetőség, valamint a gyönyörű 20 hektáros Népkertünk fekvése olyan lehetőség, amit ki kell használni. Ehhez a területhez kötődik a másik szívügyem, mégpedig a sport. A helyszín és a kifúrt kút adta lehetőséget kihasználva, a már elkészült tervek alapján, és nem utolsósorban az eddigi és a jövő generációk élsportolóinak eredményei alapján Zenta megérdemel egy sportakadémiát. Ez történetesen a VMSZ választási programjában feltüntetett Vízilabda Akadémia kollégiummal. Meggyőződésem, hogy ez a két, ún. szívügyem megvalósulhat. Ezért kérem, június 21-én mindhárom szinten szavazzanak a VMSZ-re.
Milyen célokat tűzött ki maga elé a következő évekre?
– Zentai szinten az önkormányzat gazdasági fellendítése a cél, új vállalkozók, befektetők felkeresése és felkérése, hogy alapítsanak új vállalkozásokat, a meglévőket pedig bővítsék. Vonzóvá kell tenni a zentai ipari parkot a hazai és a külföldi befektetők számára. A kihasználatlan termálkutunk óriási lehetőség a turizmus fejlesztésére. Köztársasági szinten az eddigi munkám folytatását szeretném egy önálló VMSZ-es frakció keretében.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, hhá