Ugrás a tartalomra

Fontos a kistermelők védelme is

Ótott Róbert: Nyomon követjük az aktuális helyzetet, a felmerülő nehézségeket, és ehhez igazítjuk pályázatainkat
Ótott Róbert: Nyomon követjük az aktuális helyzetet, a felmerülő nehézségeket, és ehhez igazítjuk pályázatainkat

Ótott Róbert 2016 óta látja el a Tartományi Mezőgazdasági Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság titkárhelyettesi tisztségét. Második mandátumát 2020 novemberében kezdte meg, és mielőtt a tartományi kormány tagjává választották, Törökkanizsa Község Önkormányzatánál dolgozott a képviselő-testület titkáraként. A tartományi titkárhelyettest feladatairól, a titkárság aktuális programjairól és terveiről kérdeztük.

– Számomra ez a tisztség egy nagy feladat, és hatalmas felelősség, de mivel már második alkalommal töltöm be, nagy megtiszteltetés is, hogy ismét lehetőséget kaptam a bizonyításra. Feladataim elég sokrétűek. A titkárság munkája öt programon keresztül valósul meg. Ezeknek a programoknak az a szerepük, hogy a mezőgazdaságban, az erdőgazdálkodásban és a vízgazdálkodásban próbáljunk támogatásokat nyújtani a mezőgazdasági termelőknek és a felhasználóinknak, gondolok itt az önkormányzataink, a vízgazdálkodás, az erdészet és a vadászat szférájára. Ennek a munkának a koordinálása és folyamatos követése a feladatom, illetve az esetleges új elemek bevezetése a támogatási rendszerekbe. Főképp irodai munka, de értekezleteket és megbeszéléseket is tartunk, mindez pedig színezve van terepi munkával is. Sűrűn vagyunk a gazdák között, azért, hogy nyomon követhessük az aktuális helyzetet, a felmerülő nehézségeket, valamint a problémákat, melyeken a titkárságnak javítania kell. A terepi munka által tudjuk a gazdákat oly módon segíteni, ahogy nekik a legjobban megfelel – emelte ki a titkárhelyettes, akitől megtudtuk, hogy az utóbbi időben főként az éghajlatváltozás okozott nehézséget.

– A mezőgazdasági ágazat szereplői mindig is úgy gondolták, hogy ők nehéz helyzetben vannak, és hogy nehéz gazdálkodni. Természetesen ez így is van, azért is, mert az utóbbi években jelentősen megváltozott időjárási körülmények nehezítik a gazdák munkáját. Mindemellett az értékesítéssel is folyamatosan nehézségeik vannak. Általában magasabb áron szeretnék értékesíteni a megtermelt javaikat, de ez nem minden évben sikerül. Továbbá a befektetési, újratermelési anyagok és a gázolaj ára is lassan kúszik felfelé, s ez még inkább nehezíti a gazdák mindennapi munkáját. A helyzet javítására a tartományi mezőgazdasági titkárság évről évre csaknem harminc pályázati vonalat szokott kiírni. A pályázatok túlnyomó többsége eszközbeszerzést támogat. Ezáltal a gazdák akár hetvenszázalékos, vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el. Mi titkárságként ebben tudunk nekik a leginkább segíteni. Próbáljuk fejleszteni a gépparkjaikat, annak érdekében, hogy minél jobb minőségű terméket tudjanak előállítani. Természetesen az időjárás viszontagságai, mint a szárazság vagy a jégeső, nagymértékben befolyásolja a termelési év sikerességét. Ezért a titkárság intézkedéseinek java része ezt a nehézséget próbálja valamilyen módon áthidalni. Nagy projektünk a Vajdaság területén lévő jégvédelmi rendszerek automatizálása. A Fruška gora-i, bajsai és számosi radarközpont korszerűsítése pár éven belül befejeződik, s ennek eredményeként hatékonyabb lesz Vajdaság jégvédelme. Emellett nagyobb projektum az öntözőcsatorna-rendszer kiépítése, mely az Abu-Dzabi alapnak köszönhetően valósul meg. A program célja a jelenleg rendelkezésre álló öntözőkanálisok hosszának megduplázása. Titkárságunk ebben a projektben nagyon érdekelt, hiszen a bizonytalan időjárás nagymértékben befolyásolja a termelési évet – hangsúlyozta.

A titkárság pályázatainál külön odafigyelnek a kistermelőkre.

– Nem teljes mértékben a mezőgazdasági titkárság hatásköre, de úgy vélem, nagyon fontos a kistermelők védelme. Oda kell figyelni arra, hogy a nagyobb és közepes gazdaságok ne lehetetlenítsék el a kisgazdaságokat. Mi olyan feltételeket szabunk, hogy a kistermelők kedvezményezettebb helyzetben legyenek. Az Európai Unióban a gazdák jobb helyzetben vannak, de addig, amíg Szerbia nem lesz tagja, törekedünk arra, hogy minél nagyobb mértékben segítsük őket. Viszont biztos vagyok abban, hogy a mezőgazdasági termelők, a kisgazdaságok lesznek a legnagyobb haszonélvezői annak, ha uniós tagország leszünk – tette hozzá a titkárhelyettes.

A tartományi mezőgazdasági titkárság igyekszik a Vajdaság területén élő gazdákat segíteni, igyekeznek olyan helyzetbe hozni, ami hozzásegíti őket ahhoz, hogy az ágazatból tudjanak megélni. A terepi munka révén jó kapcsolatot ápolnak a gazdákkal, s ezáltal az igényekhez tudják alakítani támogatási rendszerüket. Ótott Róbert titkárhelyettes pedig szócsöve a magyar gazdáknak is, képviselve az érdekeiket.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Ádám Jennifer
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét