Ugrás a tartalomra

Folytonosság, következetesség, átláthatóság

Interjú Szatmári Adriánnal, Topolya község polgármesterével
Folytonosság, következetesség, átláthatóság

Szatmári Adrián okleveles közgazdász tölti be Topolya község polgármesteri tisztségét a következő időszakban. Az új topolyai polgármester az elmúlt években az önkormányzat alkalmazásában a községben zajló nagyberuházásokért felelt. Először arra kértük, hogy meséljen néhány szót önmagáról.

– Topolyán születtem 1981 októberében, alapfokú tanulmányaimat a Nikola Tesla Általános Iskolában fejeztem be, majd a topolyai Dositej Obradović Gimnáziumban folytattam. Ezután a szabadkai Közgazdasági Karon végeztem marketing szakon, a mesterképzést menedzsment szakon fejeztem be. A községi közigazgatás pénzügyi osztályán 2008-ban helyezkedtem el, leginkább különféle pénzügyi tervekkel, a községi költségvetéssel, IPA határon átnyúló projektumokkal foglalkoztunk. A községi tanács tagjaként 2016-tól a fejlesztési és közbeszerzési tervekbe volt belátásom.

Mekkora kihívást jelent a polgármesteri poszt betöltése?

– Nagy kihívás egy egész község vezetői posztját ellátni, de nem riadok meg tőle. Hiszen azok a legfontosabb feladatok, amelyekben helyt kell állni, nem idegenek tőlem, az elmúlt évek alatt volt alkalmam belelátni a mechanizmusába, és önbizalmat szerezni e téren. Az elmúlt években nagyon komoly beruházások indultak meg Topolyán, ezek szakmai hátterének a részese voltam, vagyok. Ide tartozik például a szennyvíztisztító kiépítése, a zárt medence, a diákotthon befejezése, aminek jelenleg zajlik a műszaki átvétele. Vagy például az autókemping kiépítése, aminek a kommunális felszerelése egy IPA határon átnyúló program keretében valósul meg, vagyis beléptető recepciókapu, közös illemhelyiség épül, hogy a családok kulturált körülmények között tudják a kempinges nyaralásukat eltölteni Topolyán. Aztán bizonyos fejlesztések, az úthálózat, a vízvezeték- és a szennyvízelvezető rendszer kiépítése. Ahogyan korábban, most is az a célunk, hogy megmaradjon a folytonosság, a következetesség és az átláthatóság is a munkánkban, illetve az, hogy az megkezdett utat be is fejezzük.

Jelenleg melyek a legfontosabb céljai Topolyának?

– Leginkább a szennyvíztisztítóra és a fedett medence kiépítésére helyezzünk a hangsúlyt a csapatommal. A szennyvíztisztítót jövőre szeretnénk befejezni, illetve vele párhuzamosan megépül majd a szennyvízhálózat főbb vezetéke is. Ezzel az ipari és a lakossági szennyvíz már tisztított formában juthat a Krivaja patakba. Továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk az ipari park fejlesztésére, itt elsősorban a belső úthálózat bővítése és az áramhálózat erősítése a cél. Az elmúlt időszakban három új üzem kezdte meg munkáját, reméljük, őszre már be tud indulni a tejgyár is. A bajsai úton a Perutnina újabb csirkefarmot létesít, a kaszárnya mögötti területen. Mivel ők kívül esnek a szennyvíztisztító-hálózaton, ezért saját elsődleges szennyvíztisztítót építenek ki. A zárt medence építésének első fázisa jövő év első felében történik meg, a másik fázisra ezután írhatjuk ki a közbeszerzési pályázatot. Ezt követően épül majd ki a műszaki felszerelése, a vezetékek és a csövek, a csempézéssel, a meszeléssel, valamint a külső térrendezéssel együtt. Mondhatjuk, hogy az első fázist az önkormányzat teljes egészében önerőből biztosította, a második fázisnál viszont már számítunk külső segítségre. Itt elsősorban tartományi vagy akár köztársasági pályázati forrásokra gondolok.

Az önkormányzatnak az az elképzelése, hogy ha elkészül a fedett medence, akkor az a tanintézmények számára hetente legalább egy testnevelésórának is majd a helyszíne lehet. Emellett idegenforgalmi szempontból is jelentős szerepe lesz. Továbbá itt épül mellette a TSC európai színvonalú mérkőzésekre is alkalmas, 4200 férőhelyes stadionja. Ez már önmagában adja, hogy a közeljövőben megújul a Nagypark is. Ezáltal az új tartalmak mellett igazi gyöngyszem lehet Topolya központja az itt élők és az ideérkezők számára is.

Milyen más történések várhatóak még Topolyán?

– A rendezési terv után jelenleg zajlik a gyorsvasút hálózata mentén fekvő ingatlanok, szántóföldek kisajátítása az önkormányzaton keresztül. Amíg ez nem történik meg, addig nem is kezdődhet el a konkrét építkezés. Továbbá az önkormányzat igyekszik a légszennyezettség kérdésében is határozott lépéseket tenni, ez az előttünk levő időszak egyik legfontosabb feladata. El kell még mondanom, számomra nagyon fontos, hogy a Topolyához tartozó mind a 15 helyi közösség egyformán megkapja a neki járó figyelmet, és tudjon fejlődni. Végezetül szeretnék minden polgárnak gratulálni a község ünnepe alkalmából, és kitartást kívánni azoknak a polgároknak, akik Topolya fejlődését tűzték ki célul.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.P.D.
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét