Ugrás a tartalomra

Egymilliárd dinár támogatásokra

Újabb hat pályázatot tett közzé a tartományi mezőgazdasági titkárság – A gazdáknak az idén korábban kell tervezniük és lépniük, ha élnének a lehetőségekkel

Figyelemre méltó az a támogatási keret, amelyet a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság különített el az utóbbi hetekben a gazdaságok számára. A legutóbb közzétett pályázati felhívásokkal immár 1,2 milliárd dinárra növekedett a támogatás mértéke.

– A jelen pillanatban titkárságunknak összesen 13 kiírása van, mindegyikre jelentkezhetnek még a gazdák. Az idén sokkal előbb kiírtuk a pályázatokat, mint a korábbi években, már csak néhány felhívás maradt hátra. Január második felében volt hét kiírás, erről korábban már tájékoztattuk a nyilvánosságot, majd a napokban újabb hat pályázatot tettünk közzé – mondta el a lehetőségekkel kapcsolatos nyilatkozatában lapunknak Ótott Róbert titkárhelyettes.

A legnagyobb keretösszeggel a gazdaságok eszközbeszerzését támogató új pályázat rendelkezik, hallhattuk a beszélgetés során. Olyan gazdaságok tudnak pályázni, amelyeken gyümölcs-, zöldség-, gomba-, virág-, szőlőtermesztéssel foglalkoznak.

– A támogatási keret itt 130 millió dinár, a termények szállítását, feldolgozását, tisztítását, válogatását, csomagolását segítő beruházásokkal lehet pályázni, legfeljebb 3,5 millió dinárt nyerhet a jelentkező. Hatvan százalékos a részfinanszírozás.

Jelentős pénzt ad a Tartomány a borászoknak, töményitalok készítőinek is eszközbeszerzésre, 70 millió dináros a keretösszeg. A befektetés adó nélküli részének az ötven százalékát téríti meg az illetékes titkárság maximum kétmillió dinár értékben. Lepárlókat, kazánokat, egyéb felszerelést tudnak az érintettek beszerezni. Az eszközbeszerzési és a borászokat segítő pályázatok esetében érvényes az a kedvezményezett státusz, melynek értelmében a nők és a 40 évnél fiatalabb pályázók további tíz százalékot megtéríthetnek a Tartománytól a beruházás értékéből.

– A harmadik újabb kiírás az organikus termelés támogatását célozza meg. Kapcsolható eszközöket vásárolhatnak a pályázók, például a területeiken permetezés nélküli sorközmegművelés érdekében. Kilencmillió dináros a keretösszeg, igen jelentős, 80 százalékos a visszatérítés a Tartomány részéről. Nem jelentettük még meg a tanúsítványok kiállítására vonatkozó pályázatunkat, mely szintén az organikus termelést végzőket érinti, erre is lehet számítani a közeljövőben – magyarázta Ótott.

A kis hús- és tejüzemek működésének segítése a célja egy további pályázati felhívásnak. A keret 15 millió dinár, a költség-visszatérítés alapesetben hatvan százalékos, az említett kedvezményezett kategóriába tartozók esetében hetven százalékos. Ezek szerint 2, illetve 2,2 millió dinár lehet a vajdasági mezőgazdasági titkárságtól kapott maximális támogatás értéke.

Az eddig említett pályázati kiírások határideje március 6-án jár le. A most közzétett utolsó kiírás azonban március 15-éig érvényes. A halastavak kategóriájáról van szó. A tulajdonosok földmunkák végrehajtására pályázhatnak, ezalatt a már meglévő halastavak rekonstrukcióját és új tavak létesítését is lehet érteni.

– A haltenyésztéssel foglalkozók pályázhatnak, a meglévő tavak felújítására hektáronként 500 ezer dinárt hagynak jóvá, az új tavak kiépítése esetében pedig hektáronként 800 ezer dinárt – ismertette Ótott.

Március 15-éig tart a határidő a vadászatot, vadállomány növelését, vadászfelszerelés beszerzését érintő pályázati vonal esetében is.

A titkárhelyettes fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy mindenki időben tájékozódjon az új lehetőségekről, tekintettel arra, hogy a korábbi évekhez képest most egy hónappal korábban kiírták a pályázatokat.

– Míg korábban márciusban közöltük a felhívásokat, azok nagy része ebben a hónapban már le is jár az idén. Ezért fontos, hogy mindenki időben tervezzen és lépjen. A Magyar Szóval, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségével és a Vajdasági Magyar Szövetséggel együttműködve Vajdaság-szerte több lakossági fórumot is tartunk, melynek az elsődleges célja ugyancsak a tájékoztatás, a gazdák informálása minden őket illető részletről – húzta alá.

Ótott elégedett a korábbi évek tapasztalatával, a gazdák érdeklődésével a pályázatok iránt. A Titkárság állandóan figyelemmel kíséri azt is, mire mutatkozik nagyobb igény a mezőgazdaságban, s az érdeklődés alapján szabja meg a következő pályázati kiírások pénzügyi kereteit. Így történhetett meg például az, hogy az évek során a borászati felhívás költségvetése 30 millióról 50-re, majd most 70 millió dinárra növekedett. Nagyon fontos figyelembe venni, mire van az embereknek szükségük, hol volt túljelentkezés, hiszen így valóban hasznos, időtálló beruházásokat tehetünk – mutatott rá Ótott Róbert beszélgetésünk során.

Ahogyan eddig is, munkanapokon 10 és 14 óra között további információkat kérhetnek az érdeklődők a titkárság telefonszámain, melyeket – a felhívások szövegével és részleteivel együtt – a www.psp.vojvodina.gov.rs weboldalon bárki könnyedén megtalálhat.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár (Fotó: Dávid Csilla)
Többi hír