Ugrás a tartalomra

Egy tevékeny év végén

Beszélgetés 2022-ről Kishegyes község alpolgármesterével
Egy tevékeny év végén

Eljött az év vége, az összegzések ideje. Kishegyes község területén számos dolog zajlott az év során, így van miről beszámolni. Sándor István alpolgármester elsőként arról számolt be lapunknak, hogy vannak a község határain túlmutató projektumok is.

– A fejlesztéseket két kategóriába sorolnám, hiszen olyan beruházások is zajlanak községünkben, amelyek nemzetközi vagy régiós érdekűek. Gondolok itt a vasútépítésre vagy a szennyvízhálózat és -tisztító kiépítésére, továbbá a Kúla–Kishegyes csatorna folytatásaként a Potok tó és víztározó kialakítására. Az első két nagyberuházás átírja a mindennapokat, hiszen rengeteg teherautó és munkagép tartózkodik a településeinken. Amikor viszont befejeződnek ezek a projektumok, akkor előrelépést jelentenek majd a közösség számára is – mondta el az alpolgármester, majd a vasútépítés kapcsán beszámolt róla, hogy új híd épül a lebontott fekete híd helyére, valamint lebontották a vasúti töltést. Ezen a részen megvalósul majd egy régészeti feltárás is, hiszen a régészek szerint egy avar kori település nyomai lehetnek ott. Sándor a vasútépítés kapcsán arról is beszámolt, hogy lebontják a Topolya és Kishegyes közötti ún. nagy hidat, és új épül. Hogy a munka milyen hatással lesz a közlekedésre, arról még nem kaptak konkrét visszajelzést, de az önkormányzat kérte, hogy a kivitelező biztosítsa a forgalom folyamatosságát az érintett reláción.

Sándor a másik csoportba az önkormányzat és a helyi közösségek által megfogalmazott fejlesztéseket sorolta. Itt vannak olyan beruházások, amelyek a községi költségvetésből valósulnak meg, valamint olyanok, amelyekre pályáztak, tartományi, köztársasági vagy magyarországi forrásokra. Kishegyes település egyik legfontosabb beruházása a kishegyesi színház és szövetkezeti otthon rendezése és egy új tér kialakítása.

– Az új kultúrközpont kiépítése kapcsán az építészeti munkálatok 80 százalékban befejeződtek, vagyis a nehezén már túl vagyunk. Hátramaradt a tér rendezése, valamint kisebb belső munkálatok és az épületek külső festése. A szövetkezeti otthon emeleti termei hamarosan készen lesznek arra, hogy megérkezzen a bútorzat. A színházterem belső tereit már átfestették, ide már megérkezett az új szőnyeg és a felújított nézőtéri székek. Bízom benne, hogy jövőre egy nyári rendezvény keretében az épületkomplexumot meg tudjuk mutatni a közösségnek is – számolt be az alpolgármester. Majd azzal folytatta, hogy szintén anyaországi támogatással újult meg a bácsfeketehegyi református templom teljes belső tere, és új játszóterek épültek.

– Korszerű, az előírásoknak megfelelő központi játszóterek épültek a község településein. Azt tapasztalom, hogy sok gyerek használja ezeket a játszótereket, s bízunk benne, hogy sokáig tudják majd használni. A kishegyesi közelében van egy térfigyelő kamera, amely direkt a rendőrségre van bekötve, ami fontos a közbiztonság szempontjából. Ezt a célt szolgálja az a járőr is, aki a Fő utcán teljesít szolgálatot – fogalmazott Sándor, majd arról is szólt, hogy mindkét játszóteret körbe fogják még keríteni.

Bácsfeketehegyen hosszú ideig gond volt a buszmegálló hiánya a református templomnál. Ennek a kiépítése megkezdődött, részben önkormányzati eszközök bevonásával – számolt be az alpolgármester, majd hozzáfűzte, hogy jövőre Kishegyes központjában is megújulnak a buszmegállók. Az idén fedett előteret kapott a kishegyesi Keleti temető kápolnája, szintén önkormányzati forrásból. Ebben az évben egy energiahatékonysági pályázatot is lebonyolított az önkormányzat a község területén.

– Erre a célra, Topolya községhez hasonlóan, 6 millió dinárt irányzott elő az önkormányzat. Ehhez kaptunk további 6 milliót a köztársaságtól, vagyis 12 millió dinár értékben valósult meg beruházás, és 77 támogatási szerződést írtunk alá. A község lélekszámához képest ez nagyon szép szám. A másik örömteli dolog a mezőgazdasági alap fejlesztései. A kezdeti 1 millió dinárról 4 millióra tornáztuk fel a költségvetést, és osztottunk ki pályázati úton. Korábban még nem volt példa arra, hogy ennyi pénzt osszunk ki a lakosságnak, hogy a saját mezőgazdasági tevékenységüket fejlesszék, vagy otthonuk energiahatékonyságán javítsanak. Megragadva az alkalmat, boldog új esztendőt kívánok minden kedves olvasónak! – tette hozzá Sándor.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, L.J.
Többi hír