Ugrás a tartalomra

Egy lépéssel közelebb kerültünk az EU-hoz, de mi nem sokat érzékelünk majd belőle

Ma lépett életbe a Szerbia és az Európai Unió közötti stabilizációs és társulási megállapodás. A szerződésben foglaltak segítik Szerbiát az európai standardok megvalósításában a kulcsfontosságú területeken – nyilatkozta Štefan Füle bővítési biztos.

Az EU július 24-én tájékoztatta Szerbiát arról, hogy az uniós tagállamok véglegesítették a ratifikációs megállapodást. A szerződés hatályba lépésével egyben megszűnik az ideiglenes kereskedelmi megállapodás az EU-val, melyet 2009. január elsejétől alkalmaztak, ugyanakkor a vonatkozó megvalósítási határidők továbbra is érvényben maradnak. Az Európai Unió bővítési biztosa ez alkalomból gratulált Belgrádnak, és hangsúlyozta, a balkáni ország egy lépéssel közelebb került az unióhoz.

Brüsszel még 2008 áprilisában írta alá az egyezményt Belgráddal. Mielőtt uniós tagállammá vált volna, minden csatlakozó ország megkötötte ezt a szerződést az integráció folyamatában. A vajdaságiak számára a megállapodás legfájóbb pontja, hogy az életbe lépését követő negyedik évben a külföldiek ugyanolyan feltételekkel vásárolhatnak majd földet Szerbiában, mint a szerb állampolgárok.

Varga László, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője szerint a 2014-ben megkezdődő csatlakozási tárgyalások során Szerbia olyan moratóriumot harcolhat ki, amely megnehezítené a külföldiek földhöz jutását az országban. Más részről, egy új földtörvényt is hozhat a szerb parlament, amely jogi értelemben ugyan lehetővé tenné az Európai Unió állampolgárainak a földvásárlást, de a gyakorlatban nagyon is korlátozná azt. A politikus szerint egyéb tekintetben a stabilizációs és társulási szerződés hatályba lépésének nincs konkrét hatása a polgárok mindennapi életére.

 „Ezzel formális értelemben egy az Európai Unióhoz társult országgá vált. Ennek a megállapodásnak van egy politikai és egy gazdasági, kereskedelmi része, és a gazdasági, kereskedelmi része az már korábban hatályba lépett. Most igazából a teljes megállapodás lép hatályba, azzal, hogy a gyakorlatban csak a politikai rész tekintetében lesznek újdonságok, de ezek nem olyan újdonságok, amelyek az emberek mindennapi életének szempontjából jelentőséggel bírnak. Különböző testületek alakulnak az Európai Unió és a szerb kormány, illetve az Európai Parlament és a szerb parlament részvételével” – nyilatkozta a Pannon RTV-nek Varga László köztársasági parlamenti képviselő.

Szerző (Forrás)
Szerbiai RTV, Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen