Ugrás a tartalomra

A döntések éve

Juhász Bálint: Az elmúlt évek megmutatták, hogy mennyire fontos összezárnia a közösségnek
A döntések éve

Tavaly december elején kezdte meg a Vajdasági Magyar Szövetség az idén esedékes választásokra, és ezen belül mindenekelőtt a magyarországi országgyűlési választásokra való felkészülést, terepi munka keretében. Utóbbi során minden a magyarországi választói névjegyzékben való regisztrációról szólt, hiszen ez alapfeltétele annak, hogy a külhonban élő kettős állampolgárok élhessenek választójogukkal. Ifj. Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke a terepi akcióról, valamint a továbbiakban esedékes terepi munkáról és a választásokra való felkészülésről nyilatkozott lapunknak, arra is kitérve, hogy szerinte miért különösen meghatározóak az esedékes választások.

Hogyan értékeli a decemberi terepi akciót?

– Gyakorlatilag Vajdaság egész területén minden települést és utcát bejártunk. Mindenhová eljutottunk, ahol magyarok élnek, tömbben és szórványban, beleértve Szerémséget is. Jó hangulatban telt a terepi munka, az emberek már várták az aktivisták érkezését, hiszen igénylik a segítséget a választói névjegyzékbe való regisztráció, illetve az adatok módosítása során. Nem ez az első ilyen jellegű akciónk, a Vajdasági Magyar Szövetség politizálásában több mint egy évtizede jelen van a terepi munka. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk az emberekkel. Azt tudjuk, hogy nagyjából 63 ezer regisztrált választópolgár van Vajdaságban. Nemcsak őket, hanem minden magyar embert felkerestünk, és megpróbáltuk velük körbejárni a legfontosabb idevágó kérdéseket.

A körbejárt kérdések között szerepelt például az, hogy magyar állampolgár vagy sem, regisztrált-e a választói névjegyzékbe, a bejegyzett adatai pontosak, illetve naprakészek-e, szavazott-e a korábbi választások alkalmával, illetve arra a címre kapta-e meg a szavazócédulát, amelyre kérte. Utóbbi kérdés tekintetében korábban problémák voltak jellemzőek, megtörtént például, hogy valaki a főkonzulátusra kérte a szavazócédulát, ám később nem vette fel, de olyan is volt, aki nem emlékezett, hogy hová kérte. Igyekeztünk időben kiküszöbölni az ilyen jellegű, esetleges félreértéseket. Természetesen csakis az élt a lehetőséggel, aki szeretett volna, annak segítettek az aktivisták, aki ezt igényelte. Több mint 750 aktivista járta a terepet, őket előzőleg felkészítettük az űrlap kitöltésére. Mintegy 7 ezer regisztrációs űrlap került kitöltésre, ezek zömében újak, ám részint adatmódosításról volt szó.

Miért fontos, hogy a magyar állampolgárságú, Magyarországon bejelentett lakóhellyel nem rendelkező vajdasági magyarok regisztráljanak a magyarországi választói névjegyzékben?

– Fontos tudatosítani, hogy attól, hogy valaki magyar állampolgár és a külhonban él, nem kerül automatikusan bejegyzésre a választói névjegyzékbe. A regisztráció elengedhetetlen lépés, amennyiben a polgár élni szeretne választójogával. Azt szintén nem lehet elég gyakran hangsúlyozni, hogy a személyes adatok tekintetében beállt összes változást jelezni kell a hatóságok irányába, csakis így tudnak élni szavazati jogukkal a polgárok.

Mit tehet az, aki még nem regisztrált a névjegyzékben, ám megtenné ezt, vagy adatokat módosítana, ám valamiért úgy érzi, hogy ezt nem tudja önállóan megtenni?

– Bízom benne, hogy kevesen maradtak ki a decemberi akcióból, ám ha valaki mégis érintett, nyugodtan felkeresheti aktivistáinkat és biztosan segíteni fognak neki. Az alapvető közösségérdek az, hogy minél többen élhessenek szavazati jogukkal. Természetesen a szabadkai főkonzulátushoz is fordulhatnak, valamint online, a Nemzeti Választási Iroda honlapján is lehetőség van a regisztrációra. Azt javasolom mindenkinek, hogy forduljanak aktivistáinkhoz bizalommal, segíteni fognak. A VMSZ az a pártpolitikai erő, amelyik ügyeket intéz, gyakran fordulnak hozzánk az emberek ügyes-bajos dolgaikkal, ezeket igyekszünk megoldani.

Milyen elvek mentén jártak el a polgárok személyes adataival?

– Ahogyan azt már az akció megkezdése előtt elmondtuk, felkerestük az adatvédelmi biztost, megismertettük a folyamattal és a törvényekkel összhangban bonyolítottuk le az akciót. Csak annak segítettünk az űrlap kitöltésében, aki ezt igényelte, az űrlapok pedig borítékba kerültek, majd ezeket lezárva jutattuk el a megfelelő címre. Mindenki biztos lehet személyes adatainak a védelmében. Ismétlem, több mint tíz éve járjuk a terepet, több tízezer emberrel tartjuk folyamatosan a kapcsolatot, a korábbi akciók során is rengetegen adták meg elérhetőségüket, élve a tájékoztatás lehetőségével.

Hogyan készül a VMSZ a továbbiakban a magyarországi országgyűlési választásokra, szintén a hasonló terepi munka tekintetében?

– A levélszavazatok tekintetében szintén azt tapasztaltuk korábban, hogy szükség van a segítségre a terepen. A tapasztalat azt mutatja, hogy a pontatlanságok, továbbá a rossz borítékba való helyezés okán számos levélszavazatot minősítettek érvénytelennek. Az is előfordult, hogy a postán feladott levélszavazat nem érkezett meg határidőn belül, vagyis az volt a biztos pont, ha az aktivisták járták a terepet és segítettek az embereknek, illetve célba juttatták a levélszavazatot. Ez nem lesz másként az idén sem, ismét ott leszünk a terepen. Arra is emlékeztetnék, hogy nem csak a magyarországi országgyűlési választásokra készülünk, hiszen a dolgok jelenlegi állása szerint a március végi-április eleji időszakban egyszerre öt döntést kell meghozniuk a választópolgároknak. Nemcsak Magyarországon, hanem Szerbiában is parlamenti választások lesznek, továbbá elnökválasztás, valamint Magyarországon népszavazás, de Belgrádban is választást tartanak. Gyakorlatilag mindegyik választás téma lesz, és mindegyikkel foglalkozni tervezünk a terepen. Mindenféleképpen azon dolgozunk majd, hogy a folytonosságot tudjuk biztosítani. Azt gondolom, hogy a vajdasági magyar közösségnek alapvető érdeke, hogy politikai érdekérvényesítő ereje egységes maradjon, illetve megmaradjon. Csakis így lehet ügyeket intézni, akár Belgrádban, akár Budapesten. Az elmúlt évek megmutatták, hogy mennyire fontos összezárnia a közösségnek, hiszen így olyan politikai erőt hoz létre, amelyik képes ügyeket képviselni és intézni. Azt szoktam mondani, hogy a VMSZ politizálásának eredményeképpen, a Magyarország kormányának, vagy a Szerbiában megválasztott legitim politikai erő partnerségével megvalósult ügyekből szinte egyetlen vajdasági magyar család sem maradt ki. A felsorolást kezdhetjük az óvodába való indulás programjától, az óvodafejlesztéstől, 40 év után Maradékon iskola, 20 év után Verbászon óvoda nyílt, de említhetjük a magyar általános és középiskolai tagozatok megnyitását és megőrzését, az iskolák fejlesztését és korszerűsítését a legmodernebb felszereléssel, a beiskolázási programot, valamint a felsőoktatási ösztöndíjprogramot, továbbá a civil szervezetek és a művelődési egyesületek fejlesztését, meg persze a gazdaságfejlesztést, amely családok tízezreinek biztosított perspektívát Vajdaságban. Ezért hiszem, hogy minden család találkozott a számos program valamelyikével, akár közvetetten, például úgy, hogy a gyermeke ösztöndíjban részesült, vagy az unokája az adott néptáncegyesület tagja, vagy olyan iskolába jár, amelyikben a többihez képest emberibb körülmények uralkodnak. Aki alaposan megvizsgálja a dolgokat, feltehetőleg felismeri az elmúlt évek munkájának az eredményét. Fontos, hogy ennek a folytatása adott legyen. Ez az év a fontos döntések éve lesz. Azért dolgozunk, hogy sikerüljön megőrizni az erőnket és a közösség szolgálatában tevékenykedhessünk.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, P.E.
Többi hír