Ugrás a tartalomra

Bővülnek a határátkelők, gyorsabb határátlépés

Bővülnek a határátkelők, gyorsabb határátlépés

 Pásztor István az SZMR vendégeként elmondta, hogy dolgoznak a problémamentes és gyors határátlépés megoldásán. Arról is beszélt, hogy lesznek magyarországi támogatások, de az idén nem lehetnek akkorák, mint ahogyan azt az előző években megszokhattuk.

Nem kell aggódni, Budapest továbbra is támogatja a határon túli magyar intézményrendszert – erősítette meg Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádióban adott interjújában. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke ezt Orbán Viktor magyar kormányfő hétvégi évértékelője kapcsán mondta. Pásztor ott volt Budapesten, és találkozott a magyar miniszterelnökkel.

A VMSZ elnöke a reggeli rádióműsorban azt mondta, lesznek magyarországi támogatások, de az idén nem lehetnek akkorák, mint ahogyan azt az előző években megszokhattuk. Arról is beszélt, hogy dolgoznak azon, hogy megoldják a problémamentes és gyors határátlépést.

A nemzetegyesítés továbbra is prioritás marad Magyarország számára, vagyis a határon túli magyar közösségek nem maradnak támogatás nélkül, ugyanakkor az eszközök, illetve azok mennyisége változhat - ezt nyilatkozta Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában. A VMSZ elnöke ott volt Orbán Viktor magyar kormányfő budapesti évértékelőjén, azt kommentálta.

„Nem változik semmi. Az eszközök talán változnak, illetve biztos, hogy változnak, nagy valószínűséggel a mértékek is változni fognak. Nem gondolom, hogy az idei évben annyi lehetőségünk lesz, mint amihez hozzászoktunk az elmúlt években, de egészen biztos, hogy ez fontos prioritást fog jelenteni, és szerintem ez borzalmasan fontos nekünk.”

A szerb-magyar határátkelők kapcsán Pásztor István elmondta, kéznyújtásnyira van a Béreg-Hercegszántó határátkelő bővítése, amely alkalmas lesz nagyobb tehergépjárművek fogadására. Bővítik ilyen szempontból a horgosi autópálya-határátkelőt is, és elkezdődnek a kelebiai átkelő bővítésének előkészületei. A VMSZ elnöke arról is beszélt, hogy azon dolgoznak, hogy a Szabadka-Szeged vasútvonalon közlekedő vonalon a vonatok menetideje ne haladja meg a 40 percet. Megoldást keresnek arra, hogyan lehet gyorsabb az útlevélkezelés és a vámvizsgálat.

„Számunka az egyedüli elfogadható lehetőség, hogy amíg utazik az ember a vonattal Szeged és Szabadka között úgy, hogy minden állomáson föl lehessen szállni, és minden állomáson le lehessen szállni, addig végezzék el az ellenőrzést, illetve a végcélon, Szabadkán és Szegeden végezzék el az ellenőrzést. Egyedül ez teszi lehetővé azt, hogy értelme legyen ennek a több tízmillió eurós fejlesztésnek, különben egy olyan kutyakomédiának leszünk a részei, amit nem érdemlünk meg. Egy olyan megalázásnak, amit évtizedek hosszú során elszenvedtünk, és amiből nem kérünk tovább.”

Hamarosan létrejön egy közös, szerb-magyar munkacsoport, amely javaslatot készít, miként lehetne megvalósítani a célt: a gyors határátlépést vasúton. Magyarországnak és Szerbiának erről megállapodást kellene aláírnia, és ennek legkésőbb ősszel kell megtörténnie, hogy az év vége felé, amikor a vasúti utasforgalom megindul Szabadka és Szeged között, már problémamentesen tudjunk utazni – fogalmazott Pásztor István.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír