Ugrás a tartalomra

Biztos jövőt a közösségünknek

Pirkov Ilija: A vajdasági magyarság továbbra is a magyar érdekképviseletre tart igényt
Biztos jövőt a közösségünknek

Pirkov Ilija 1974-ben született Kevevárán (Kovinban). Vendéglátó, vállalkozó. 1996-tól aktív résztvevője a kevevári községi és a székelykevei helyi politikai közéletnek, több civil szervezet tagja. 2007-ben csatlakozott a Vajdasági Magyar Szövetséghez. A VMSZ kevevári községi szervezetének elnöke, a párt központi tanácsának tagja. Nős, két leánygyermek édesapja.

Közvetlenül a választások előtt milyen az Ön meglátása?
– A Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István nevével fémjelzett lista jelöltjeként büszkén mondhatom, hogy a VMSZ és mi mindannyian elsősorban a vajdasági magyar választópolgároknak szeretnénk egy valódi nemzeti, magyar választási lehetőséget kínálni. Abban bízunk, hogy a magyar választópolgárok számára egyszerű a választás, hiszen a mi listánk az egyetlen magyar lista. A terepet járva, az emberekkel beszélgetve, úgy érzem és azt látom, hogy a vajdasági magyar közéletben érezhető a tenni akarás, amellyel a közösség még inkább változtatni szeretne a helyzetén. Ennek, elsősorban a VMSZ politizálásának köszönhetően, megvan minden előfeltétele. A közvélemény-kutatások, fókuszcsoportok eredményei alapján az igazolódik vissza, hogy a vajdasági magyarság meg van elégedve a politikai képviseletével, és továbbra is a magyar érdekképviseletre tart igényt.

Mit üzen a választópolgároknak?
– Mi nagyban különbözünk a többi politikai tömörüléstől és elutasítjuk a kirekesztés, a kizárólagosság és a megfélemlítés politikáját, ehelyett egy olyan vajdasági magyar közösségért harcolunk, amelyben a különbözőségek megférnek egymás mellett, amelyen belül nagyon fontos a konszenzusteremtés, és az egység nem úgy jön létre, hogy elhallgattatják a másként gondolkodókat. A magyar érdekeket eddig is és a jövőben is csak és kizárólag a Vajdasági Magyar Szövetség tudja képviselni. Mindezért nagyon fontos a jövőbe nézni, és hogy vasárnap, június 21- én, a lehető legnagyobb számban vegyünk részt a választásokon, és szavazatunkkal minden szinten – a köztársasági, tartományi és az önkormányzati szavazólapon is – támogassuk a VMSZ-t.

Hogyan látja a választások utáni időszakot?
– Bízom benne, hogy a választási programunk elemei alapján sikerül olyan megállapodást kötnünk a választások győztesével, amely további fejlődést és biztos jövőt szavatol közösségünk számára. Ez hatalmas eredmény és lehetőség lesz köztársasági, tartományi és önkormányzati szinten is. Van egy nagy, inkább társadalmi jellegű elvárásom is, mégpedig az, hogy községünk területén csökkenjenek a betöltetlen munkahelyek, mert pillanatnyilag elég sok van, hiszen ez azt jelentené, hogy egyre többen jönnek haza, és egyre többen gondolják úgy, hogy itthon is megtalálják a boldogulásukat, a gazdasági számításukat, és akkor hosszú távon is van értelme a fejlesztéseknek és a beruházásoknak, mert lesz kinek megvalósítani őket. Nem szükséges feltétlenül ugyanazt gondolnunk mindenről, de bármiről tudunk beszélgetni. Vannak nemzeti és általános politikai ügyek, melyekben jó lenne továbbra is megpróbálni szót érteni és közéleti szerepet vállalni, s meggyőződésem szerint ezt a vajdasági magyar szavazópolgárok el is várják mitőlünk. Ugyanakkor a VMSZ minden, Európában gondolkodó polgár érdekeit is képviseli. És azt valljuk, hogy amiért kiállunk és ami jó a magyaroknak, jó a velünk együtt élő szerbeknek, de másoknak is.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.I.
Többi hír