Ugrás a tartalomra

Az igazi fürdővárossá válás a cél

Az igazi fürdővárossá válás a cél

Beszélgetés Fejsztámer Róberttel, Magyarkanizsa polgármesterével, a VMSZ magyarkanizsai listavezetőjével

Tizenhárom település zavartalan működéséért és a lehető legélhetőbb környezetért vállalt felelősséget négy évvel ezelőtt Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere, aki a mostani választások alkalmával is a VMSZ magyarkanizsai önkormányzati listájának vezetője.

Magyarkanizsán mit tűztek ki célul az elkövetkezendő négy évre a VMSZ berkeiben?
– Az elmúlt négyéves időszak nem választható el gyökeresen sem az önkormányzat jelenétől, sem a jövőtől, hiszen több olyan projektünk van, amelyek folyamatban vannak, és több olyan is, amelyek megvalósítását erre az évre terveztük. A mögöttünk álló ciklusban egyaránt odafigyeltünk mind a tizenhárom településünkre, és mindenütt sikerült kisebb-nagyobb léptékű fejlesztéseket megvalósítanunk – szem előtt tartva az ott élők igényeit, elvárásait. A kisebb falvainkban az utcák, utak aszfaltozása, járdák kialakítása, a közvilágítás felújítása, a vízvezetékek cseréje, a művelődési házak karbantartása volt az elsődleges, míg a két legnagyobb településen, Horgoson és Magyarkanizsán a projektek más arcot öltöttek, és itt inkább már a gazdaság- és idegenforgalom-fejlesztés élvezett elsőbbséget. Az önkormányzat a VMSZ égisze alatt több mint 37 millió euró értékben valósított meg terveket, amely összeg majdnem ötszöröse az önkormányzat teljes évi költségvetésének. A folyamatban lévő projektek közül kiemelném a Vajdasági Birkózóakadémia felépítését, amelynek munkálatai június második felében kezdődnek. Jövőbe mutató terveink között szerepel a wellnessfürdő és egy új hotel kiépítése, a horgosi vízhálózat újraterveztetése, Martonoson az általános iskola felújítása, Kispiacon a Szabadka–Magyarkanizsa közötti út kiépítése, Oromon a malom környezetének teljes felújítása és fesztiválhellyé alakítása, Adorjánon a focipálya és a sportobjektumok befejezése, Oromhegyesen pontot kell tenni az utcák aszfaltozásának, valamint a Völgyes és Tóthfalu közötti útszakasz felújításának végére.

Az idegenforgalom terén, illetve a város és a falvak fejlesztése terén lehet-e újdonságokra, nagy horderejű befektetésekre vagy változásokra számítani a pályázatoktól függetlenül is, illetve azok igénybevételével?
– Községünk idegenforgalmi kínálata rendkívül széles körű és gazdag. Van idényjellegű kínálatunk a Tisza-parton, falvaink is megtalálták helyüket a turisztikai szolgáltatások terén, és vannak sikeresen működő vendéglátóink is, ám ők külön-külön nagyon nehezen tudják több napig itt tartani a turistákat, nekünk viszont az a célunk, hogy egy-egy idelátogató minél több időt töltsön nálunk. Éppen ezért összefogtuk az idegforgalmi kínálatot biztosítókat, és egy marketingernyő alá vontuk őket, így indítottuk el az idegenforgalmi piac meghódítását. Ez volt az egyik szegmens, a másik pedig, hogy elkezdtük terveztetni azt a fürdőkomplexumot, amely végre-valahára megadná Magyarkanizsa fürdőhelyjellegét! Egy korszerű, minden igényt kielégítő wellnessközpontról van szó, négycsillagos szállodával. A szálláskapacitás növelésére egyébként komoly igény mutatkozik, ugyanis voltak olyan hónapok a járvány előtt, amikor minden jelenleg elérhető szálláshely betelt, még a magánszállások is. Munkában, energiában és pénzben is nagy befektetés mindennek a létrehozása, viszont az elkövetkezendő ötven évre meg tudná határozni Magyarkanizsa község fejlődési irányát és arculatát. A kerülőút kiépítése közvetve szintén ennek a projektnek a sikerességét szavatolná, hiszen a megfelelő összeköttetés mellett lehetővé tenné a teherforgalomnak a városközpontból való kihelyezését is, hogy városunk fürdőváros-hangulatát, -arculatát még a kamionok dübörgése se zavarja. Így lehetne Magyarkanizsa valóban a község ékköve! Ez a fő cél, de természetesen ugyanilyen léptékben szeretnénk haladni a települések fejlesztésével is, akár infrastruktúráról vagy művelődésről legyen szó, és mindezt úgy, ahogy eddig is: a helyiek véleményének kikérésével és olyan tempóban, ahogyan eddig is dolgoztunk. Kétségtelen, hogy mindezen célok eléréséhez nem támaszkodhatunk csak a község költségvetésére, de meggyőződésem, hogy az elmúlt négyéves ciklus pályázati sikereit nemcsak megismételni tudjuk, hanem – megfelelő tartományi, országos képviselettel és hatékony nemzetközi kapcsolatainkkal – még többet el tudunk érni!

Helyileg hol valósulhat meg az idegenforgalmi központ?
– Azon a nyolchektáros területen, ahol hamarosan megkezdődnek a birkózóakadémia építési munkálatai. Ott fogjuk az említett sport- és rekreációs központot kiépíteni. A birkózóakadémiát, a focipályát, az atlétikai központot, a kollégiumot, a fürdőt és a hotelt. Egységesen kezeljük a teljes területet, de természetesen úgy fejlesztünk, ahogy a pályázati pénzek vagy éppen a befektetők megengedik.

Mindez a Vigadó tőszomszédságában lesz?
– A Vigadó mögött, az út másik oldalán. Így a Vigadó is végre hozzá illő tartalmat kaphat, hiszen műemlékvédelmi jellege miatt már nem tölthet be olyan szerepet, mint egykor. Az épület felújítási terve is ehhez igazodik, hogy valóban hasznosítani is lehessen az épületet, ne pedig csak felújítsuk, és magában pompázzon kihasználatlanul.

Milyennek látja most Magyarkanizsát?
– Büszke vagyok, hogy magyarkanizsai polgármester lehettem az elmúlt négy évben. A tizenhárom település közösségi élete, az itt élők gondolkodásmódja, összetartása, a közös célok megvalósításának igénye, az egy irányba evezés tulajdonképpen megkönnyítette a dolgom, amit köszönök a község polgárainak! Attól függetlenül, hogy mindennapos harc és mindennapos kihívás polgármesternek lenni, Magyarkanizsa egy nagyon élhető közösség, ahol az, aki akarja, meg tudja találni a helyét, és el is tudja érni a céljait. Természetesen mindig nagy kérdés, hogy mennyi idő alatt, de meg lehet valósítani az elképzeléseket. Én azt láttam az elmúlt időszakban, hogy sokan voltak, akik bátran belevágtak az elképzeléseik megvalósításába. Közösségi szinten is kiváló kezdeményezések voltak. Minden, ami elindult, támogatásra is talált az önkormányzat részéről. A közösség megtartó ereje és élhetősége nagymértékben az emberektől függ, akik itt élnek, és az is árulkodó, hogy sokan költöztek Magyarkanizsára – ezt például a Prosperitati Alapítvány kimutatásaiból látjuk is.

Többen, mint amennyien elköltöztek?
– Mivel az elköltözők számáról nincs hivatalos kimutatásunk, ezért ezt nehéz megmondani. Nekünk önkormányzatként az a dolgunk, hogy olyan fejlesztések és beruházások valósuljanak meg, amelyek vissza tudják csalogatni a polgárainkat. Sokan dolgoznak az idegenforgalmi ágazatban a nagyvilágban, akik magyarkanizsaiak. Amikor majd megépül az imént említett infrastruktúra, bízom benne, hogy lesznek olyanok, akik hazajönnek, és inkább itthon kamatoztatják a tudásukat. Ilyen értelemben az önkormányzat fő célja a közösség megtartása és erősítése. Ez képezi a VMSZ négyéves programjának gerincét is: hogy olyan lehetőségeket nyújtsunk a fejlesztéseken keresztül, amelyek egyrészt az itthon maradottaknak biztosítanak megélhetést és kiteljesedést, másrészt azoknak is üzennek, akik elmentek külföldre, hogy van lehetőség hazajönni, és itthon kamatoztatni a tapasztalatukat, tudásukat.

Az elmúlt évek tekintetében mire a legbüszkébb, amit sikerült megvalósítani a számtalan beruházás közül, ami a legnagyobb kihívás volt?
– Nehéz lenne kiemelni bármit, mert mindegyiknek megvan a szükségessége és szépsége. A legnagyobb falat az idegenforgalmi fejlesztés összeillesztése volt, az, hogy minden elemét egy egészként kezeljük. Ez hosszú időbe telt, és folyamatos munkát igényelt.

A választások után kikben lát potenciális koalíciós partnert?
– Kisebbségi pártként az országos szinten legtöbb szavazatot kapó pártot gondoljuk helyi szinten is koalíciós partnernek, amely nagy valószínűség szerint a Szerb Haladó Párt lesz, de ez természetesen a választások eredményének a függvénye. Nem tudjuk tehát, hogy mely listának hány képviselője lesz a 29-es létszámú képviselő-testületben, de az biztos, hogy az előbb említett tervek akkor érhetőek el, ha legalább 15 VMSZ-es képviselő kerül be. Ha az önkormányzati periódus egyezkedésekkel, veszekedéssel és alkukkal telik, akkor nem tudunk arra fókuszálni, amire kell, és nem tudunk úgy teljesíteni, ahogy szeretnénk, ezért nagyon fontos, hogy abszolút többséget érjünk el. Magyarkanizsán az elmúlt négy év megmutatta, hogy törekvéseinket ki tudjuk egészíteni a koalíciós partner projektjeivel. Magyarkanizsa községnek van egy sajátos közösségi ritmusa és szelleme, amit tulajdonképpen a VMSZ tud a holdudvarán keresztül biztosítani. A cél tehát az, hogy mindazokkal együtt, akik eddig nekünk segítettek, civil szervezetek, művelődési egyesületek, intézmények, cégek, mindazokkal, akik támogatták helyi szinten a VMSZ politikáját, és akiknek a javaslatai meg irányvonalai alapján kidolgozásra kerültek a fejlesztések, megfelelő tempóban folytathassuk az önkormányzati tevékenységet az elkövetkező négyéves periódusban. Minden egyes, nem a VMSZ-re leadott szavazat szerb polgármester létét erősíti Magyarkanizsán, ezért fontos részt venni a június 21-ei választásokon, és a VMSZ-re szavazni.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Jenei Klementina
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen