Ugrás a tartalomra

Az értékelés ideje

Az elvégzett munka elemzésére kértünk fel VMSZ-es párttisztségviselőket

A Vajdasági Magyar Szövetség április 25-én tartja meg tisztújító közgyűlését Magyarcsernyén, melyen elnököt, elnökséget, tanácstagokat választ magának.

A közgyűléssel kapcsolatban Pásztor István pártelnök egyik korábbi interjújában kihangsúlyozta, hogy magának a helyszínnek a megválasztása sem véletlenszerű, hiszen, mint mondta, azért döntöttek e település mellett, mert ekképp szeretnék elismerni a magyarcsernyei szervezet és az ottani magyar közösség munkáját.

Megállapítása szerint a település nagyon szép eredményeket fel tudott mutatni a mögöttünk álló nehéz időkben. Kilátásba helyezte, hogy ezen a közgyűlésen megváltoztatják majd a párt alapszabályát is, elsősorban annak érdekében, hogy az előttünk álló periódusban még hatékonyabbá tegyék a munkavégzést.

Ismeretes, hogy Pásztor újra jelöltette magát az elnöki tisztségre. Az a véleménye, hogy a párt számára jelenleg a folytonosság jelenti az elsődleges szempontot, s hogy a mostani helyzetben más személy nehezen tudná megfelelően átvenni az irányítást.

Mint mondta, most nincs vesztegetni való idő. A szervezet vezetőjét egy ötventagú tanács választja majd meg. Ebből a tanácsból jelölik ki a párt elnökségét. A tanácsba 114 egyén jelölte magát, onnan 21 tagot választanak meg a VMSZ elnökségébe, a pártelnök pedig három tagot javasol az alelnöki tisztségek betöltésére.

Lapunk az aktuális négyéves mandátum lejártához közeledve arra kért meg eddigi párttisztségviselőket, hogy értékeljék a VMSZ eddigi munkáját és fogalmazzák meg elvárásaikat a jövőre vonatkozólag.

AZ ELNÖKSÉG HORGONYKÉNT SZAVATOLTA A STABILITÁST

Újhelyi Ákos tartományi képviselő úgy fogalmazott: ha számba vesszük az elmúlt évek tartományi eseményeit, akkor elmondhatjuk, hogy egyedül a VMSZ volt az a tartományi parlamenti pártok közül, amelyik nap mint nap kardoskodott a magyar érdekképviselet mellett. A mögöttünk lévő időszak bebizonyította, hogy azoknak, akik arról beszéltek, hogy egy szerb párt vagy egy láthatatlan kéz fogja a vajdasági magyarságot érintő problémákat megoldani, most sem lett igazuk – állapította meg.

– Miközben az elmúlt években a gazdasági visszaesés megnyirbálta szinte minden egyes tartományi titkárság pénzügyi forrását, addig a vajdasági magyar tartományi politikusok közbenjárásának, munkájának köszönhetően a számunkra fontos területekre és programokra – mint amilyen az anyanyelvű oktatás, a magyar kultúra, a magyar nyelvű tájékoztatás, a mezőgazdaság és a magyarság megmaradása miatt kiemelten fontos nagyberuházások – nem csak meg tudtuk őrizni az elmúlt évek keretösszegét, hanem egyes esetekben növelni is tudtuk azt.

Ezek mellett, tette hozzá, az asszimilációt megakadályozó lépések és politizálás mellett fontos gazdaságfejlesztési programok is megvalósultak, illetve folyamatban van a megvalósulásuk.

A munkahely-teremtési törekvések a pénzhiány miatt még gyerekcipőben járnak, értékelte, de egyre nagyobb hangsúlyt fognak kapni a párt tartományi politizálásában a közeljövőben az elvándorlás megfékezése céljából.

– Azt is el kell mondanom, hogy a VMSZ tartományi politikusai azért tudták sikeresen megvívni csatáikat ebben az egyre erősödő politikai turbulenciában, mert egy olyan elnökség volt a hátunk mögött, amely – képletesen értve – a horgony szerepét töltötte be, és a legnagyobb viharok közepette is stabilan segítette, támogatta a közösség céljainak eléréséért tett erőfeszítéseinket – összegezte Újhelyi.

SZÜLŐFÖLDÜNKÖN KELL BOLDOGULNUNK

Pál Károly ügyvezető alelnök eredményesnek látja a VMSZ elmúlt négyéves tevékenységét, bármelyik hatalmi szintet is vesszük figyelembe. Kiemelt fontosságúnak nevezte azt a tényt, hogy Deli Andor európai parlamenti képviselő lett a néppárti Fidesz-frakcióban, hiszen egyetlen képviselőként foglalkozik a Szerbiát érintő kérdésekkel.

– A hamarosan induló csatlakozási tárgyalások szempontjából lényeges, hogy köztársasági szinten is jelen vagyunk államtitkárainkkal és most már hat parlamenti képviselőnkkel. Vajdaságban eredménynek számít, hogy ebben a komplikált többszintes rendszerben sikerült megőrizni jelenlétünket a tartomány irányításában, nagy érdeklődéssel várjuk majd a választások eredményeit.

Önkormányzati szinten folyamatosan erősödtek a VMSZ pozíciói, részben a Demokrata Párt hanyatlásának és a Szerb Haladó Párt erősödésének az eredményeként is. Szabadkán újra polgármesterünk van, s vállalhatjuk a város irányításával járó komoly felelősséget – foglalta össze Pál. A nemzeti tanácsi választásokon elért eredményt kiemelkedőnek nevezte, mely előrevetíti, hogy az MNT a jövőben is töretlen pályán végezheti a munkáját.

Közösségünk a kettős állampolgárság átlagon felüli felvállalásával és a választásokon való részvételével erősítette azt a kapcsot, amely a vajdasági magyarságot összeköti a Kárpát-medencei magyarsággal. A magyar kormányt vezető pártkoalícióval megvalósított együttműködésre is sikerként tekint. Felhívta a figyelmet Orbán Viktor miniszterelnök és Pásztor István pártelnök azon megállapodására, mely bővíti a gazdasági támogatások lehetőségeit.

– Úgy vélem, a VMSZ folytatni fogja Pásztor István elnöklésével a megkezdett pályát. Elsősorban életszerű kérdésekkel foglalkozik majd, melyek meghatározzák mindennapjainkat. A gazdasági ügyekre kell nagyobb hangsúlyt fektetni, s erre meg is lesz a lehetőség. A vajdasági magyarságnak a szülőföldjén kell megtalálnia boldogulását – erre kell törekednünk – húzta alá Pál Károly.

 

„MINDVÉGIG TALPON MARADTUNK”

Dr. Bimbó Mihály, a párt alelnöke, Magyarkanizsa polgármestere ezentúl aktív politikai szerepet már nem vállal. Mint mondta, párttársainak mindenben a segítségére lesz majd, de eljutott abba az életkorba, amikor jobb visszavonulni.

– Nem tartom magam eléggé mérvadónak arra, hogy a VMSZ munkáját nyilvánosan elemezzem, ezt megteszi majd Pásztor István a tisztújító közgyűlésen. Kijelenthetem, nehéz és komoly munkával eltöltött négy év áll mögöttünk, nehéz döntések sorozatát kellett meghoznunk.

Komoly támadások értek bennünket, de talpon maradtunk olyankor is, amikor azt gondolták, nekünk befellegzett. A VMSZ megkérdőjelezhetetlen tényezővé vált a szerbiai politikai életben. Az az álláspontunk, hogy a párt hitelessége, megbízhatósága, szavahihetősége a legfontosabb, s ehhez társulnia kell a segítőkészségnek és az együttműködési készségnek is.

Bimbó kifejtette, hogy a VMSZ soha sem képviselő-testületi többséghez keresett partnereket, hanem elképzelései megvalósításához. Mint mondta, ezért tartotta a párt fontosnak, hogy köztársasági szinten kormánypárttá váljon, a célkitűzéseket sikeresebben meg lehet valósítani így az itteni magyarság érdekeit szem előtt tartva.

Nem a hatalomgyakorlás, hanem a polgárok problémáinak a megoldása érdekli a pártot – fogalmazott. Lényegesnek nevezte, hogy a VMSZ jelen van az Európai Parlamentben, a tartományban és az önkormányzatokban is, de nagy győzelmet aratott a nemzeti tanácsi választáson is.

– A mai napig az elmúlt négy évben 107 elnökségi ülést, több száz fórumot, rendezvényt tartottunk meg. Véleményem szerint teljesítettük a ránk háruló feladatokat. Sikeres párt vagyunk, mely több mint tízezer tagot számlál, ami az itt élő magyarság hozzávetőleg öt százalékát jelenti. Nagy megtiszteltetés, hogy ezeknek az eredményeknek az elérésében magam is részt vehettem a VMSZ alelnökeként – hangsúlyozta.

 

MEGTARTANI A LENDÜLETET

Balázs Ferenc, Csóka VMSZ-es polgármestere sikeresnek ítélte meg az elmúlt négyéves időszakot, melyet, mint megjegyezte, elsősorban a közösség bizalma igazol. Erről a bizalomról pedig ezen időszak választási eredményei tanúskodnak, tette hozzá.

– A közösségen belül növekedett a VMSZ hitelessége, legitimitása, de a szerbiai politikai színtéren is egyre nagyobb a párt politikai megbecsülése. Az anyaországi vezetőséggel is kiválóak a kapcsolatok. A párt taglétszáma is állandóan növekvő tendenciát mutat. Konkrét eredményeket fel tudunk mutatni, olyanokat, amelyek a közösség előrehaladását szolgálják.

A gondok, nehézségek ellenére a VMSZ felvett egy olyan dinamikát az aktuális politikai közegben, amilyet sok más párt egyszerűen képtelen elérni – értékelte Balázs.

Mint mondta, efféle eredmények elérésére a jól szervezett, határozott és konkrét célkitűzésekkel rendelkező pártok képesek. Hozzátette: bízik abban, hogy az említett lendület jelen lesz a következő időszakban is, mert az a cél, hogy bátran, felelősséggel és alázattal szolgálja a szervezet a közösséget.

Saját munkájáról szólva közölte, hogy továbbra is kész mindent megtenni a felvázolt célok elérése érdekében, önkritikát gyakorolva ki fogja elemezni, hogy a tervek közül mit sikerült megvalósítani helyi szinten, s mi az, ami még várat magára.

Bízom benne, hogy amennyiben egészségem is engedi, folytatom a megkezdett munkát – zárta gondolatait Balázs Ferenc.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Virág Árpád