Ugrás a tartalomra

Az emberek ne váljanak páciensekké!

Az emberek ne váljanak páciensekké!

Csikós László: Nem a minisztériumnak kell Vajdaság területén felügyeletet végezni, hanem a tartományi intézményeknek

A szociális szférában mindig is jelentős szerepet betöltő Csikós László tartományi képviselőjelöltként szerepel a Vajdasági Magyar Szövetség listáján. Jelenleg a magyarkanizsai községi tanács szociális és egészségüggyel megbízott tagja, ezt megelőzően azonban szociálpolitikai államtitkárként látta el feladatait, sosem feledkezve meg a számára sokat jelentő kisvárosokról és falvakról, s ezt kézzelfogható eredmények is alátámasztják. A szülővárosában, Magyarkanizsán, de jelenlegi lakhelyén, Szabadkán is ismerősen cseng a neve, nemcsak a politikai berkekben, hanem a legmélyebb szegénységben élők is bizalommal fordulnak hozzá, tudván, hogy olyan szakmai tudással rendelkezik, ami a legkétségbeejtőbb helyzetekben is megoldást nyújt a bürokrácia útvesztőiben eltévedt, vagy a jogaikat egyáltalán nem is ismerők körében. Négyéves magyarkanizsai tevékenysége során akadt teendője bőven, és kereste is az alkalmat céljainak megvalósítására a köz érdekében. Mint mondja, mindig is tudta, hogy segítői pályára szeretne lépni.

Szociális és egészségüggyel megbízott községi tanácstagként milyen hiánypótló intézkedéseket, fejlesztéseket sikerült megvalósítani?
– A nagycsaládokból származó gyermekeknek teljesen ingyenes uzsonnáztatást biztosítottunk. Függetlenül attól, hogy hanyadik gyermekről van szó a családban, elértük azt, hogy a diákotthonok költségeit teljes mértékben fedezni tudjuk helyettük, ezzel is megkönnyítve a kiadások nehézségeit, amik a továbbtanulásnál éppen elég megterhelőek a családi költségvetés számára. A családokhoz kihelyezett, szociálisan hátrányos helyzetű gyermekeknek pedig biztosítottuk a teljes útiköltség-térítést az iskolába utazáshoz.

Mi az, amit a község elért, elsődlegesen pártja sikeres politizálásának eredményeként?
– Elsősorban a stabil magyarkanizsai községi költségvetést, másodsorban azt, hogy finanszírozni tudtuk a határon átnyúló IPA-projektumokat, amelyekben az önrész igen jelentős volt minden esetben. Amennyiben nem lett volna stabil költségvetés, ez meghiúsult volna. Egyedüli község a magyarkanizsai, ahol nyolc ilyen projektum futott szinte párhuzamosan. Ami a nagypolitikát illeti, hálával tartozunk a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjének, hiszen 2018 végén a köztársasági költségvetésből 50 millió dinárban részesülhetett a község, s ez egy évvel később megismétlődött, azzal a különbséggel, hogy akkor 71 millió dinárt kapott a község.

Hogyan értékeli a jelenlegi helyzetet, ami szűkebb környezetünk szociális és egészségügyi ellátását illeti?
– Kielégítő a helyzet.

Mi volt a legembertpróbálóbb kihívás az eltelt négy év alatt, amit sikerként, és mi az, amit kudarcként könyvel el?
– Sikerként könyvelhető el, hogy a szociális IPA-projektumból ki tudtunk gazdálkodni egy gölöncsérműhelyt, Horgoson meg tudtuk nyitni a Bárka 1-et, ami a fogyatékkal élők napközije, mivel a magyarkanizsai már túlterhelt volt. Ezek voltak a legembertpróbálóbb feladatok, ugyanis a meghatározott kereten belül kellett mindent kigazdálkodni, hogy ez a két létesítmény működőképes legyen. Sikerként élem meg azt, hogy a gyógyszertárak helyiségeit bérbeadtuk és megszüntettük a magyarkanizsai egészségház további eladósodását. Kudarcnak élem meg, hogy mégis községünknek kellett átvállalni 51 millió dinárt az egészségház egykori gondatlan gazdálkodásából származó eladósodásból, és ezt 2021 áprilisáig ki kell gazdálkodni.


Milyen programmal indul a VMSZ tartományi szinten?– Elsősorban az illegális migráció az egyik sarkalatos pont, ezáltal az állampolgáraink biztonságának a szavatolása. Nagyon hangsúlyozzuk azt, hogy a déli határokat védeni kell az illegális migrációtól, mert az északi határon lévő kerítésnél torlódnak fel, és csak kimondottan az északi községeink: Zombor, Szabadka, Magyarkanizsa, Törökkanizsa az illegális migráció kárvallottjai. A VMSZ egészségügyi programja az, hogy a köz- és a szakkórházakat és egészségházakat felújítsák tartományi szinten, mivel az egészségügy tavaly december 1-je óta tartományi hatáskörbe került. Ebből kifolyólag Zombor, Zenta és Szabadka modern diagnosztikai eszközöket kaphatott, illetve megőriztük a Szabadkai Kórházban egy főosztályon belül a vérátömlesztő állomást, de az a célunk, hogy függetlenedjen az országos hálózatban és ellássa Észak-Bácskát a szükséges vérmennyiséggel. Zenta, Szabadka és Nagybecskerek kórházai angiotermet kaptak, ami időnyerést biztosít a túléléshez a szívinfarktusos betegnek.

A munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztérium államtitkáraként tevékenykedett ezt megelőzően, most pedig egy újabb munkakörben szeretne tevékenykedni. Milyen feladatokat szeretne megvalósítani, ha tartományi képviselőként ér célba?
– A katasztrófavédelem és az önként tűzoltóság magasabb szintre emelése kiemelt fontosságúak. Megszületett az a törvényes lehetőség, hogy a tartomány direkt finanszírozza azokat az önkéntes tűzoltó szövetségeket és egységeket, amelyek eleget tesznek a törvényből eredő jogszabálynak. Ez eddig nem volt, de most újabb lehetőségként ezekben a kérdésekben előre lehet lépni. A szociális védelmet illetően szeretném, hogy a titkárság teljes mértékben, Vajdaság egész területén a törvényben meghatározott módon figyelje a szociális központok munkáját. Nem a minisztériumnak kell Vajdaság területén felügyeletet, tanácsadást végezni, hanem a tartomány intézményeknek: a szociális titkárságnak, illetve a vajdasági szociális intézménynek – mert ilyen is van –, ami tanácsadói jelleggel bír. Ennek a két intézménynek az elmúlt négy évben nem igazán éreztük a létét. Ami a közegészségügyet illeti, azért szeretnék harcolni, hogy az emberek ne váljanak páciensekké!

Hogyan tud síkraszállni a vajdasági emberekért?
– Magyarul. Egyetlen lista a tartományi parlamentben a magyar lista.

Önazonosság-tudat szilárdítására és az érte való kiállásra is van elképzelése, ha bejutna a tartományi parlamentbe?
– 1988-ig kereszténynek tartottam magam, 1988 óta pedig magyar kereszténynek.

Mit tart kiemelkedően fontosnak?
– Megmaradásunk érdekében kiemelkedően fontos a népszaporulat és a várandós kismamák védelme.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Jenei Klementina
Többi hír