Ugrás a tartalomra

Az élhetőbb Zentáért

Czegledi Rudolf polgármesterrel tervekről és a városban rejlő lehetőségekről
Az élhetőbb Zentáért

Az idei tervekről és beruházásokról kérdeztük Czegledi Rudolfot, Zenta község polgármesterét, aki elmondta, hogy várhatóan hasonló év elé nézünk, mint amilyen a tavalyi volt, vagy egy kicsit nehezebb elé. Hozzátette, hogy a világpolitikai helyzet Zentára is hatással van, de bízik benne, hogy rendeződnek majd a körülmények. Kiemelte, a fő cél az, hogy a városban található oktatási és egészségügyi intézmények, illetve a közvállalatok rendeltetésszerűen tudjanak működni.
– Ide tartoznak még a civil szervezetek is, az önkéntes tűzoltók, a Kéz a Kézben egyesület, és még sorolhatnánk azokat az egyesületeket, amelyek kiemelten fontos tevékenységet végeznek. Az idei költségvetésben rájuk vonatkozóan nem csökkent az anyagi támogatás, a fennmaradó pénzösszegekből pedig fejlesztéseket lehet megvalósítani. Természetesen a beruházásokhoz szükségesek a tartományi, illetve a köztársasági pályázatok is, hiszen önerőből ezeket nem tudjuk kivitelezni. Csak azokat a fejlesztéseket volt szabad betervezni a 2023-as költségvetésbe, amelyekre már aláírtuk a szerződést, vagy amelyeket saját pénzforrásokból fedezünk – fogalmazott a polgármester.
Czegledi Rudolf hangsúlyozta, hogy a város területén egy új ivóvízkutat fognak fúrni. Az erre vonatkozó szerződést már aláírták, a közbeszerzést pedig befejezték, és a munkálatok várhatóan január második felében kezdődnek el.
– Az év folyamán a dohánygyárral közösen egy második kutat is szeretnénk kifúratni, amelyhez a JTI 3,4 millió dinárral már hozzájárult. A kék medence felújítására is megkötöttük a szerződést, és a szakemberek javaslatára egy speciális műanyag réteggel fogják a medence falát ellátni, mert festeni már nem lehet. Ez több mint 7 millió dinárba kerül, amelyet saját forrásból finanszírozunk. A munkálatokat a kivitelező a fürdési szezon kezdetére befejezi. Szeretnénk egy gyerekmedencét is kialakítani, a tervdokumentáció erre már készül, a végső fázisban van. Ha elkészült, akkor fogjuk konkrétan látni, mennyibe kerül, és miként lehetne megvalósítani. Mindennek az előfeltétele, hogy egy építkezési engedéllyel rendelkező tervdokumentációnk legyen, mert e nélkül nem lehet pályázni sem – mondta Czegledi Rudolf.
A polgármester kitért a népkerti játszótért felújítására is, és elmondta, hogy december utolsó napjaiban adták át az erre vonatkozó tervdokumentációt.
– Önerőből fogjuk a projektet megvalósítani, és 5 millió dinárt irányoztunk elő a költségvetésben rá, ami nagyjából a munkálatok felét fedezi. A játszótér felújítására sor kerül az idén. Az önkormányzat 5 millió dinárral rendelkezik, a kivitelezés pedig 10 millióba kerül, ezért valószínűleg a költségvetésen módosítani kell egy kicsit, hogy egyben tudjuk elvégezni a felújítást. Amit még szeretnénk megvalósítani, az az utcák aszfaltozása, amelyekre a tervdokumentáció már elkészült. A következő hároméves programban szeretnénk 32 utcát kiaszfaltozni, és bízunk benne, hogy sikeresen tudunk majd pályázni 2023-ban is, hogy legalább annyi utca kapjon szilárd burkolatot, mint 2022-ben. Főleg a Kertek helyi közösség területén vagyunk lemaradva az aszfaltozással, itt szeretnénk felzárkózni. A kis zsinagóga gyönyörűen megújult, és a mellette lévő parkolót is hamarosan befejezi a kivitelező, így teljes egészében átadható lesz a beruházás. Következő lépésben az lesz a feladatunk, hogy élettel töltsük meg az épületet, és ezzel kapcsolatban is vannak terveink. Szeretnénk még az ipari utat felújítani, hiszen ott még macskaköves út vezet az ipari zóna felé. A gazdaság és az ipar igényeit figyelembe véve ez is bekerült az idei elképzeléseink közé. Az egykori KTC bevásárlóközpontnál a regionális úton várhatóan egy körforgalmat fognak kialakítani, mivel a KTC egykori telkét megvásárolta a Tisza Automotive vállalat, és ebben az évben áthelyezik oda a termelést. A benzinkutat is újra üzembe helyezik, az Euro Petrol töltőállomás fog ott üzemelni. Mivel két hatalmas gyár és a benzinkút is ott lesz, indokolt egy körfogalom kialakítása is, hogy könnyebb legyen a teher- és személyforgalom – mondta a polgármester.
Czegledi Rudolf kiemelte, hogy a hagyományos zentai rendezvényeket tovább folytatják, valamint várhatóan egy hosszú távú együttműködésre kerül sor a Green Future Fesztivállal, amely rendezvény fontos a környékbeli fiatalságnak.
– A tavalyi tapasztalatok azt mutatják, hogy sokkal több a pozitív visszajelzés, mint a negatív. Ez a rendezvény is megmarad, hiszen nemcsak a környékbeli fiatalokat vonzza ide a fesztivál, hanem más országokból is érkeznek látogatók. Vannak olyan beruházások is a városban, amelyeket nem az önkormányzat finanszíroz, hanem csak a logisztikát biztosítja, ilyen a Lidl üzletlánc építése is. Jelen állás szerint március folyamán lesz az ünnepélyes megnyitó, addigra befejeződnek a munkálatok, valamint a próbaüzem is. Harminc alkalmazottat fog foglalkoztatni a német cég, amely újabb munkahelyet jelent a városnak. Ennek következtében több nagyobb cég is elkezdett érdeklődni a városban rejlő lehetőségek iránt, hiszen látják, hogy a Lidl is ide épít – mutatott rá Czegledi Rudolf.
A polgármester elmondta, hogy a híd felújítására most készülnek a tervek, ezt a szerb kormány megfelelő minisztériuma végzi.
– Amikor a tervdokumentáció elkészül, utána kezdődnek el a felújítási munkálatok. Ez nem az önkormányzat hatásköre, de értesíteni fognak bennünket, hogy mikor kerül erre sor. Továbbá reméljük, hogy elindul a Bolyai udvarában található félkész épület befejezése, és hogy az idén a bíróság is átköltözik az egykori kaszárnyába. A kórházra is ráférne már a felújítás, de ezt a nagyberuházási minisztérium fogja vezetni. A nagyberuházási minisztériumnál három projektünk van, a kórház felújítása, az öregek otthonának kialakítása, valamint a Stevan Sremac Általános Iskola felújítása. Jelenleg olyan álláspont van, hogy az egészségügyi objektumok előnyt élveznek a rangsorban minden mással szemben, és csak utána következhetnek a más jellegű beruházások – fogalmazott a polgármester.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, hat
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto