Ugrás a tartalomra

Az átláthatóbb, ember- és közösségcentrikus önkormányzatért

Az átláthatóbb, ember- és közösségcentrikus önkormányzatért

Tóbiás József: Alapvető célkitűzésünk a közösség megőrzése, a fejlődés elősegítése és a jövő építése
Tóbiás József a Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi listájának vezetője, egyben a VMSZ községi szervezetének elnöke is. Korábban két mandátumban tartományi képviselőként, az elmúlt években pedig a községi tanács tagjaként képviselte a közösség érdekeit. A célkitűzéseiről, a fejlesztésekről, valamint a VMSZ választási elvárásairól kérdeztük.
 
Milyen programmal indul a VMSZ az adai önkormányzati választáson? Melyek a párt alapvető célkitűzései?
– Alapvető célkitűzéseink: a közösség megőrzése, a fejlődés elősegítése és a jövő építése. Mindenképpen egy sokkal átláthatóbb, ember- és közösségcentrikus önkormányzatot szeretnénk, amelynek minden egyes intézménye, közvállalata valóban a polgárokért van, és őket szolgálja, sokkal jobban odafigyelve az emberek mindennapjaiban megjelenő problémák megoldására, az életkörülményeik javítására, a környezetvédelemre. Célunk, hogy ne „egyszemélyes önkormányzata” legyen községünknek. Mi másképp csináljuk. Együtt, csapatban, összefogva. Programunk egy olyan csapat programja, amelynek tagjaitól nem idegen a gazdaság, az oktatás, a mezőgazdaság, a kultúrélet, az aktív társadalmi szerepvállalás. Az Ada község jövőjét befolyásoló legfontosabb döntésekbe bekapcsoljuk községünk polgárait is, azt szeretnénk, ha a munka velük közösen folyna.
 
A VMSZ listavezetőjeként mi a véleménye az Ada községben zajló, zajlott beruházásokról? A VMSZ milyen beruházásokat, fejlesztéseket, reformokat szeretne megvalósítani az elkövetkező négy évben Ada községben?
– Nem szeretném elvitatni, hogy sok fontos infrastrukturális projektum valósult meg 2008 és 2016 között, de községünk sajnos az utóbbi években a megígért és soha meg nem valósult vagy a megkezdett, viszont be nem fejezett nagyberuházások községe lett. Vegyük csak példaként a Moholi nagy utat, amely hosszú időre ismét „jegelve” lett, vagy az adai kerülőutat, amelynek befejezése 2017 végére lett ígérve, vagy például Ada és Mohol szennyvízhálózattal való százszázalékos lefedettségét, amely sajnos még nagyon messze van. Az ivóvízprobléma megoldása helyett most épp hitelből épít wellnessközpontot az az önkormányzat, amelynek hosszú éveken keresztül az volt az egyik fontosabb célkitűzése, hogy az előző vezetőség által felvett hitelt visszafizesse, és a községet tehermentesítse. Nem a wellnessközpont építése ellen vagyunk, hanem annak pénzügyi konstrukciója ellen. Mi máshogy látjuk ezeket a dolgokat. Másfajta elképzeléseink vannak községünk fejlesztéséről. Az elmúlt három évben, amióta haladó párti polgármester van az önkormányzat élén, láthattuk, hogy az ígéretek ellenére semmivel sem kaptunk több támogatást, mint a környező, VMSZ vezette önkormányzatok. Éppen ezért gondoljuk úgy, itt az ideje, hogy a községünkben folyó beruházások ne csak a saját önkormányzatunk bevételeire és hitelekre épüljenek, hanem az anyaországi pénzforrásokat is ide tudjunk vonzani. És ez az, amit a jelenlegi vezetőség nem tud idehozni. Csak a Prosperitati Alapítvány pályázatain keresztül eddig 12 millió euró került Ada községbeli családokhoz a VMSZ jóvoltából. Miért ne legyenek a községi beruházások is ilyen külső források eredményei? Ilyen lenne például a kézilabda-akadémia vagy a diákkollégium, ugyanakkor az adai római katolikus templom fejújítását vagy a Vadvirág székházának felújítását sem a helyi költségvetésből szeretnénk megvalósítani. Helyi és hazai forrásokból szeretnénk a programunkban előirányzott olyan projektumokat megvalósítani, amelyek minden településen az ott élő közösség életét pozitívan befolyásolják! A nagy projektumok mellett sokkal nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni a kisebb, ám a mindennapjaink szempontjából igen jelentős dolgokra is. Mint például a rendszeres légi szúnyogirtás, a piactér és a tereink tisztán tartása, az egyesületek és civil szervezetek folyamatos, tervszerű és nem kampányszerű támogatása, a diákok és egyetemisták havi szintű ösztöndíjazása az évi egyszeri szimbolikus támogatás helyett, színvonalas karácsonyi díszítés, a karácsonyi vásár megszervezése, a településeink napjainak színvonalasabb megünneplése…
 
Kik alkotják a VMSZ községi képviselőjelöltjeinek listáját? Kiket szeretnének megszólítani a kampányban, kiknek a szavazataira számítanak a választáson?
– Büszke vagyok a listára, amelynek az élén szerepelek, mert olyan értékes emberek alkotják, akik sokat tudnak tenni községünkért. Csapatunk a fiatalság és a tapasztalat legjobb ötvözete. A közösségért tenni akaró fiataljaink garantálják, hogy mi nemcsak az elkövetkező négyéves periódusra tervezünk, hanem a következő évtizedekre is. Számítunk mindenki szavazatára, aki belátja, hogy ha most nem lesz a VMSZ hatalmi pozícióban Ada községben, akkor ki fogunk maradni a döntéshozatalból pont akkor, amikor megnyílnak a beruházási lehetőségek Szerbia és Magyarország jó szomszédságpolitikájának köszönhetően. És ha nem vagyunk döntéshozatali pozícióban az önkormányzatban, akkor sajnos el fogják kerülni községünket ezek a lehetőségek.
 
A VMSZ milyen eredményre számít a helyhatósági választáson Ada községben?
ؘ– Három opcióra tudnak a választópolgárok szavazni helyi szinten, a haladókra, a szocialistákra és a VMSZ-re. Arra számítunk, hogy a megújult és megerősödött VMSZ programját a választópolgárok sajátjuknak érzik és támogatni tudják, és ennek köszönhetően a VMSZ döntéshozatali pozícióba kerül Ada községben június 21-e után. Nem tartom életszerűnek, hogy egy ekkora mértékben magyarlakta községben szavazás útján a Szerb Haladó Párt kerüljön ki győztesen, még akkor sem, ha magyar nemzetiségű listavezetője van.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, csin
Többi hír