Ugrás a tartalomra

Hamarosan kiderül, ki lesz idén Szabadka Város díszpolgára

0

Professor emeritus Somogyi Sándor, a közgazdasági és mezőgazdasági tudományok doktora kaphatja idén Szabadka Város díszpolgári címét. Egyebek mellett erről is határoznak csütörtökön a Szabadkai Városi Képviselő-testület tagjai. 

Professor emeritus Somogyi Sándor lehet Szabadka díszpolgára, amennyiben ezt megszavazzák a VKT ülésén. Díszpolgár az lehet, aki egyebek mellett tetteivel hozzájárul a város hírnevének növeléséhez az országban és külföldön egyaránt. A Pro Urbe-díjak odaítéléséről is határoznak a képviselők csütörtökön. Az elismerés jelöltjei Josip Ivanović, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dékánja, Murényi Mátyás karmester, zenepedagógus és Miroslav Vojnić Hajduk Marača koreográfus.

Dr. Pásztor Bálint, elnök, VKT, Szabadka: „A Pro Urbe-díjat és a díszpolgári címet a polgármesterrel a szeptember elsejei városnapi díszülésen adjuk át, holnap pedig a Városi Képviselő-testület meghozza az erre vonatkozó határozatokat. Örülök annak, hogy a bizottság ülésén egyhangúlag születtek meg ezek a döntések, tehát senkinek egyik személy ellen sem volt ellenvetése.”

Csütörtökön napirenden szerepel továbbá Szabadka két szabályozási terve is. Az egyik egy módosítás, amely a Radić fivérek utca megóvására vonatkozik, a másik a sugarút környékére. Utóbbi esetében szeretnék elejét venni annak, hogy kaotikusan épüljenek az épületek.

Dr. Pásztor Bálint, elnök, VKT, Szabadka: „Nem vagyunk, természetesen, a fejlődés ellen, de azt szeretnénk, ha Szabadka egy élhető város lenne és nem kaotikusan, nagy összevisszaságban épülnének az új épületek, hanem lenne ebben rendszer. Éppen ezért elejét vesszük annak, hogy különböző manipulációk által lehessen játszani a megengedett maximális magassággal, amikor az építésről van szó és azt szeretnénk, hogy ezek az épületek a fokozatosság elvét kövessék, tehát a sugárút felé haladva egyre magasabb épületek kiépítése válna lehetővé, de például a Frangepán utcában nem lehetne lehetséges 5-6 emeletes épületek megépítése.”

Emellett négy közvállalat programjának módosításáról és személyi kérdésekről is döntenek a képviselők csütörtökön.

Többi hír