Ugrás a tartalomra

Adorján 824 éves

Adorján 824 éves

Adorjánon 1998-óta, a falu első írásos említésének 800. évfordulója óta minden szeptemberben ünnepi művelődési programmal egybekötött falunapot tartanak. Szombaton délután az adorjáni általános iskola udvarán az óvodások, iskolások, a helyi művelődési egyesületek tagjai változatos műsorral szórakoztatták a falunap részvevőit. Már délelőtt elkezdődtek a rendezvények, a legkisebbeket légvár, rodeó bika és kézműves foglalkozások várták.

A helybeli, a magyarkanizsai és külföldi (testvértelepülések képviselői) vendégeket Borsos Csaba, a helyi közösség tanácsának elnöke köszöntötte. Elmondta, hogy a kis Tisza-parti falu büszke több évszázados múltjára, a közelmúltban elért eredményekre. Bár ebből a faluból is jelentős az elvándorlás, Adorjánnak van jövője, ami azon is lemérhető, hogy nincs a faluban egyetlen egy üresen álló ház sem. Ha megüresedik valamelyik lakóház, azonnal akad vevője. A külföldön dolgozók sem vállnak meg ingatlanjaiktól. A falubeli lakosság mindig is arról volt ismert, hogy segítette és segíti egymást, a mindennapi élet szülte problémákat, tennivalókat együttes erővel oldják meg, építik, szépítik a falut.

A 70 éve alakult Tisza labdarúgóklub az elmúlt években is sikeresen szerepelt. A nagy hagyományokra visszatekintő felfiatalított céllövőklub tagjai megállják a helyüket a tartományi és egyéb rangos versenyeken is. A kis falu több sikeres sportolóval büszkélkedhet, Ladányi Lídia kajakozásban országos bajnoki címet szerzett, Ladányi Krisztina pedig ötödik lett. Pilisi Zsófia és Barbara úszásban értek el kitűnő eredményeket.

Az adorjáni ifjúsági szervezet Bicskei Ibolya vezetésével számos programot szervez az év folyamán, amivel színesítik a falu mindennapjait. Bicskei Ibolya, aki a Szőke Tisza ME elnökségi tagja is, elmonda hogy, a gyerekek az óvodásoktól az általános iskola negyedik osztályáig szerepet kaptak a falunapi műsorban. Ezen felül a tehetséges gyerekeket külön bemutatták. Van közöttük zeneiskolás, énekes tehetség, és fellépett a Szőke Tisza ME két gyermekkórusa is.

Az adorjáni falunapon jelen volt Nyilas Mihály, az igazságügyi minisztérium államtitkára, az MNT képviseletében Perpauer Attila, továbbá Bagány Ágnes, a község közoktatási tanácsosa, Varjú Potrebić Tatjana, az MNT választási listajelöltje, valamint Balotaszállás, Adorjánháza, Csanytelek testvértelepülések polgármesterei és Székelyföldről Csernáton képviselői.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, ger
Többi hír