You are here

Zajednički uspeh

Kao što to pokazuje priloženi grafikon: imamo 5 narodnih poslanika, odnosno mogućnost formiranja posebnog poslaničkog kluba SVM-a u Beogradu, u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Hvala lepo svima koji su svojim glasom ili na bilo koji način doprineli ovom našem zajedničkom uspehu.

Jako me raduje što je naša zajednica nagradila naš dosadašnji rad i ostvarenja. Ovo se videlo, to smo osećali i tokom kampanje, pošto smo obišli mnogobrojna vojvođanska mesta u proteklih sedam nedelja. Iskreno, iza nas, iza mene je zamornih 2 meseca, punih kampanjskih dešavanja. Više hiljada ljudi smo upoznali sa  dosadašnjim rezultatima i planovima vezanim za budućnost. I isplatilo se, naime SVM je zahvaljujući svojim biračima ponovo dokazao -  nije istina da stranke nacionalnih manjina nemaju budućnost.


Želela bih da podsetim sve, da je SVM ovoga puta na izborima učestvovao samostalno, tačnije uz podršku značajnog procenta predstavnika nevladinih organizacija, tradicionalnih crkvi i vojvođanskih mađarskih intelektualaca.

Vrlo je teško sumirati u okviru jednog kratkog bloga utiske sa opštih izbora održanih u nedelju. Ukratko, ostvarili su se formulisani ciljevi, ambicije naše stranke i bez obzira na ne lako odmeravanje snaga, i dalje smo ostali jaki.

Konkretnije, izraženo u brojevima, ili u mandatima, rezultati su sledeći: sa republičke liste SVM-a je pet kandidata došlo do mandata narodnog poslanika, za jedan više nego 2008. i za dva više nego 2007. Broj glasova osvojenih na pokrajinskim proporcionalnim izborima obezbeđuje 5 mandata, a u pojedinačnim izbornim jedinicama će se 10 naših kandidata boriti za pokrajinska poslanička mesta u drugom krugu izbora za dve nedelje. Dobri su nam izgledi da posle drugog kruga izbora, dakle posle 20. maja imamo više poslanika u Novom Sadu, u pokrajinskoj skupštini nego u proteklom periodu.

Onaj koji čita novine, gleda TV ili se bar malo zanima za politiku, barem na lokalnom nivou, poznaje rezultate lokalnih izbora, pa se ne bih posebno detaljnije bavila njima, samo bih želela da naglasim ono, na šta sam posebno ponosna, a to je da smo ovde kod nas, u Zrenjaninu umesto dosadašnjih dva mandata osvojili tri, a u Kikindi umesto dosadašnjih jedan, dva.

U narednih nekoliko dana se očekuje niz pregovora, tačnije onih razgovora, koji će na osnovu osvojenih mandata na raznim nivoima dovesti do formiranja parlamentarne većine kako na raznim lokalima, tako i u pokrajini i na republičkom nivou. Samo posle završetka ovih dogovora će se zapravo završiti i izbori.  

Što se tiče predsedničkih izbora, kao što je to već rečeno više puta u toku naše izborne  kampanje, gospodin Ištvan Pastor, predsednik stranke će zamoliti one koji su u prvom izbornom krugu glasali za njega, da u drugom krugu podrže Borisa Tadića, samo ukoliko uspeju da se dogovore oko ostvarenja ciljeva formulisanih u izbornom programu SVM-a. Ovde bih još samo želela da naglasim da je 2008. godine Tadić izabran za predsednika zahvaljujući glasovima SVM-a, kao i bošnjačkih i albanskih stranaka.

A za sam kraj bih želela da izrazim svoju veliku zahvalnost svima koji su glasali za nas, kao i svima onima, koji su nam pomogli u toku kampanje ili na dan izbora. Hvala lepo. Mi smo i dalje ovde, zastupajući interese zajednice, boreći se za ostvarenje interesa svih Vas.