You are here

Savez vojvođanskih Mađara predao je danas RIK-u svoju izbornu listu za republički nivo.

Savez vojvođanskih Mađara izlazi samostalno na izbore, a u ponedeljak je predao Republičkoj izbornoj komisiji izbornu listu za izbore na republičkom nivou. Lista je potpuna, sa 250 imena potencijalnih republičkih poslanika. Osim potrebnih 10 hiljada potpisa podrške, prikupljeno je dodatnih 1967 potpisa tokom prikupljanja potpisa koje je održano tokom vikenda.

SVM je četvrta politička partija u zemlji koja je predala izbornu listu na republičkom nivou. Slogan izborne kampanje SVM je: "Zajedništvo, razvoj, budućnost". Na četiri prve pozicije izborne liste su osobe koje su i u sadašnjem sazivu republički poslanici. Na ostale pozicije su prema rečima Ištvana Pastora, predsednika SVM dospeli kandidati koji dobro reprezentuju vojvođanske Mađare. On je naglasio da je najvažnije da postoji snažno zastupanje interesa Mađara i na republičkom nivou.

"Nije nam svejedno da li se procesi dešavaju iznad nas i mimo nas, ili da se dešavaju tako da smo i mi tamo za stolom za kojim se donose odluke. Mi smo jedna manjinska zajednica, ali i nakon sto godina smatramo da nismo drugog reda. Ne prihvatamo, a ni do sada nismo prihvatili, ni nadalje nećemo prihvatiti da se odluke donose preko naših glava. Želimo i zainteresovani smo da mi donosimo odluke o stvarima koje utiču na našu svakodnevicu" – izjavio je predsednik Ištvan Pastor.

Nosilac republičke liste je i nadalje Balint Pastor, dosadašnji šef republičke poslaničke grupe. Nosilac izborne liste "Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor" je za Pannon RTV kazao da se i u naredne četiri godine može računati na slične teme i zastupljanje interesa kao i u prethodnom periodu.

"Isto tako kao i ranijih godina, srazmerno zapošljavanje, obrazovanje, obezbeđenje odgovarajućeg pravnog okvira, ostvarivanje pravnog okvira, to jest korišćenje rešenja koje smo uspeli da unesemo u zakone će sigurno biti aktualno i u narednom periodu" – kazao je Balint Pastor.

Nakon prihvatanja liste od strane izborne komisije će lista "Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor" biti četvrta proglašena, te će se time i na glasačkom listiću naći pod tim rednim brojem.

 

Autor: 
Pannon RTV