You are here

Andor Deli, poslanik Fidesa u EP, poreklom iz Vojvodine, ovo je izrekao na plenarnoj sednici u Strazburu gde se razgovaralo o humanitarnom položaju migranata.

Poslanik je rekao da je položaj migranata koji se zadržavaju na južnim granicama EU važna tema, ali da poslanici leve orijentacije tokom rasprave izostavljaju to kako građani Srbije, Bosne i Hercegovine i Grčke preživljavaju višegodišnji pritisak migranata.

Kao vojvođanski Mađar dobro zna koliko je bezizlazna situacija – dodao je. Migranti osvajaju javne površine, stanovnici se boje da izađu na ulice nakon smrkavanja, istakao je poslanik. Deli smatra da na zapadno-balkanskoj ruti ponovo jača pritistak, da se u naseljima pored granice pogoršava javna sigurnost, zbog toga EU treba da pruži veću pomoć tranzitnim državama: „I sam potičem iz Vojvodine, sa severa Srbije, tako da tačno znam koliko je bezizlazna situacija. U 2015. godini pritisak je bio toliki da je u pojedinim naseljima život postao nemoguć. Na zapadno-balkanskoj ruti sada se ponovo povećava pritisak, pogoršava se javna bezbednost u pograničnim mestima. Osim Grčkoj, EU mora veću pomoć da pruži i zapadno-balkanskim tranzitnim državama. To nisu bogate države, njihovi resursi su ograničeni, a lokalno stanovništvo oseća da se svi bave pravima migranata, a da su na njih zaboravili. Zastupajmo napokon i interese Evropljana u ovoj raspravi."

 

Autor: 
Pannon RTV