You are here

Delegacija Skupštine AP Vojvodine, na čelu sa predsednikom Ištvanom Pastorom, razgovarala je danas sa delegacijom Narodne skupštine Republike Angole koju je predvodio predsednik Fernando da Piedade Diaš duš Santuš, a koja boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Delegacije su razgovarale o tradicionalno dobrim i prijateljskim odnosima dve zemlje, kao i o poljoprivrednim potencijalnima koji bi mogli biti oblast u intenziviranju saradnje.

Predsednik Pastor je podsetio na to da je pre nekoliko decenija privredna i poljoprivredna saradnja sa Angolom bila na zavidnom nivou i dodao da ne vidi razlog da to ne bude tako i u bliskoj budućnosti, osvrnuvši se na veliki potencijal koji Vojvodina ima u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji.

„U Vojvodini postoji preko sto hiljada aktivnih i registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Pokrajinska administracija posebnu pažnju obraća na razvoj ove oblasti s obzirom na činjenicu da je veliki broj ljudi i domaćinstava egzistencijalno vezan za poljoprivrednu proizvodnju. Trenutno smo u fazi ukrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta, kako zbog ekonomičnosti, tako i zbog stvaranja uslova za primenu savremene mehanizacije i modernih tehnologija, čijim razvojem takođe možemo da se pohvalimo“, rekao je predsednik Pastor.

Predsednik parlamenta Angole naglasio je da je nakon 2000. godine u toj zemlji započet proces obnavljanja aktivnije poljoprivredne proizvodnje uz punu podršku države proizvođačima, te da im je cilj da obradivo zemljište bude u potpunosti iskorišćeno.

„Angola ima 5 miliona hektara obradive zemlje koja je velikim delom iskorišćena za primarnu proizvodnju. Sada nastojimo da pređemo u fazu prerade, a s obzirom na vaše iskustvo, nadam se da možemo računati na vašu pomoć u toj oblasti“, rekao je Fernando da Piedade Diaš duš Santuš.

Pored predsednika Pastora, sastanku su prisustvovali i potpredsednici Skupštine AP Vojvodine Snežana Sedlar, Aleksandra Đanković, Dušan Jakovljev, Miroslav Vasin i Ivan Stijepović, kao i ambasador Republike Angole u Srbiji Emilio Hoze de Karvalo Guera i poslanici parlamenta Angole.

Autor: 
skupstinavojvodine.gov.rs