You are here

Drvara „Marko" želi dalje da se razvija i izvozi

Mađarska trgovačka komora je u cilju pronalaženja mađarskih prekograničnih preduzeća koja imaju portfolio sa kojim mogu da izađu u međunarodnu tržišnu konkurenciju, tokom 2017-te godine pokrenula „Zvezdanu turneju" u sedam punktova u Karpatskom basenu. Završni događaj odvija se danas u Subotici. Povodom zatvaranja „Zvezdane turneje" u Karpatskom basenu Suboticu je posetila Žanet Olah, direktorica Mađarske trgovačke komore i obišla drvaru „Marko". Preduzeće je 2001. godine pokrenuto kao porodična firma, danas ima 22 zaposlena. Cilj im je da se pod okriljem Mađarske trgovačke komore pojave na mađarskom, ali i na međunarodnom tržištu.

Preduzeće se bavi proizvodnjom paleta i krovnih pokrivača. Spremni su za izvoz sa tradicionalnim i evro paletama, kao i i boks paletama za skladištenje i transport jabuka, repe, povrća, kupusa i karfiola, kaže Marko Sadović, vlasnik drvare. „Uspeli smo da povećamo naše kapacitete, i smatramo da smo prerasli domaće tržište, zato želimo dalje da se razvijamo i širimo", kaže Sadović. U tome može da mu pomogne Mađarska trgovačka komora. U čitavom Karpatskom basenu, kao i u Vojvodini brojna preduzeća podržali su u ostvarivanju novih privrednih kontakata, naglasila je Žanet Olah. Direktorica je dodala: u 2017-toj godini ušestostručuli su vrednost uspešnih preduzeća kroz mrežu 22 regionalna predstavnika. „Jedno od uspešnih kontakata je kada smo vojvođanskom proizvođaču maka uspeli pronaći partnera u Španiji, ali mnogo je onih, poput proizvođača uljane repice, ili nekog drugog proizvoda, kojima možemo da pronađemo mogućnosti na tržištu u Mađarskoj, ili nekom daljem tržištu".

Mađarska trgovačka komora 12. marta organizuje „Karpat Expo" gde će biti oko 200 učesnika i 400 privrednika, kako bi ostvarili što više privrednih kontakata, rekla je Žanet Olah.

 

 

Autor: 
Panon RTV