You are here

Na žitnim poljima u Mužljanskom ritu su održani 34. “Žetelački dani”, na kojem se okupilo 21 ekipa, kako domaćih, tako i mađarskih, rumunskih i slovenačkih takmičara.

Svečanost je počela kulturnim programom ispred Mađarskog kulturnog centra “Petefi Šandor”, odakle se izašlo na polja. Takmičari su prikazali tradicionalni doručak posle kog je sveštenik Stojan Kalapiš osveštao žitna polja.

Robert Otot, zamenik pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu je svečano otvorio takmičenje: “Ovo je manifestacija koja ima snagu za očuvanje zajednice, na lokalnom nivou ima velik značaj za sela. Pokrajina redovno podržava ovakve događaje, i ove godine je izdvojila značajnu sumu novca za ovu namenu.”

Cilj manifestacije je da mladi upoznaju tradicionalnu žetvu, prepoznaju važnost porodice i zajedničkog rada. Đula Madaras, predsednik Udruženja porodičnih gazdinstava “Klaster Fokus”, Mužlja: “Porodica je bila zajedno, na poljima su mladi i stari zajedno radili za iste ciljeve, žetva žita je značila opstanak za sledeću godinu. Ovakav izazov je bitno i danas postići u okviru porodice, da ona opstane i ostane zajedno.”

Današnja žetva se vrši kombajnima, košenje je prošlost, kaže Peter Šomorai iz Mužlje: “Danas ljudi  ručno kose samo ako drže zečeve ili sitne životinje, i to samo travu ili detelinu da imaju seno. Inače novu kosu već niko ne kupuje.”

Pored polja su porodična gazdinstva, amaterski slikari i zanatlije izložili svoje proizvode. Posetioci su takođe mogli videti poljoprivredne mašine kupljene preko konkursa Fondacije Prosperitati i subvencijom Pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu.

Autor: 
Panon RTV