You are here

Železnica čeka kvorum

Vladajuća koalicija nije uspela da obezbedi kvorum za odlučivanje o Predlogu zakona o železnicama, ali predstavnici vlasti ubeđeni su da će ovaj akt biti donet možda čak i do kraja ove nedelje. Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović najavila je dodatne konsultacije sa predstavnicima SVM-a, ali i sa nekim opozicionarima, a ubeđena je da će do dogovora doći. Sudeći, međutim, po reakcijama iz SVM-a i opozicionih partija na koje predsednica računa slabi su izgledi da će ovaj propis uopšte biti donet, a kamoli za nekoliko dana.

Skupštinska većina, ukoliko se pogleda u Poslovnik, mogla bi se suočiti i sa tim da, ukoliko do kraja ovog meseca, ne usvoji Predlog zakona o železnicama, ceo posao od predlaganja zakona do rasprave, mora da uradi ponovo. Prema poslovničkim odredbama posao koji se započne na redovnom zasedanju mora biti okončan do njegovog završetka. Isto pravilo važi i za vanredno zasedanje. Dakle, ako se pogleda ovo pravilo, parlament mora da izglasa ovaj zakon do nedelje.

Veljko Odalović, sekretar skupštine, mežutim, trvdi za „Politiku“, da je „tako bilo ranije, kada nije postojalo pravilo o danu za glasanje“. Prema njegovim rečima, taj problem prenošenja posla sa jednog na drugo zasedanje ne postoji, „kompletna rasprava je završena, ostalo je samo da glasa, znači ne može više ništa da se menja, ali može da se glasa i kad počne redovno zasedanje, ali ja se nadam da će glasanje biti obavljeno do 30. septembra“. S ovim Odalovićevim tumačenjem ne slažu se baš svi ni u vladajućoj koaliciji, ali, kako nezvanično poručuju „neka mu bude, ali da vidimo kako će namaći kvorum, makar moglo da se glasa čak i decembru“.

I predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović uverena je da će, kako je izjavila za Tanjug, zakon biti izglasan do 10. oktobra, a možda i do kraja ovog meseca. Objašnjavajući kako će to postići, ona je najavila dijalog kao „najmoćnije sredstvo za rad parlamentaraca“. Da podsetimo, do sada je glasanje o ovom zakonu dva puta odloženo zbog nedostatka kvoruma, pošto su poslanici Saveza vojvođanskih Mađara, koji su deo vladajuće koalicije, uskraćivanjem kvoruma pokazali svoje neslaganje sa predloženim rešenjima i odbijanje koalicionih partnera da prihvate njihove amandmane, po kojima bi, između ostalog, deo železnice bio u vlasništvu Vojvodine. S obzirom da je većina vladajuće koalicije za donošenje zakona on bi i bio izglasan, samo kada bi se nekako obezbedio kvorum.

Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da će razgovarati sa SVM-om, ali i sa LDP-om, koji je pomagao „u donošenju drugih evropskih zakona, ali i sa SNS-om, koji se deklariše kao evropski“.

Balint Pastor (SVM) kaže da sa SVM-om niko odavno nije kontaktirao, niti pozivao da razgovaraju o zakonu o železnici. Prema njegovim rečima, ni sada ih niko nije zvao. On ističe: „Pošto mi dva puta nismo dali kvorum da se taj zakon izglasa, a pošto je to jedini način za ostanak nade da će konačna verzija tog zakona biti drugačija, ne znam zašto bismo mi treći put dali kvorum da bude donet zakon u istovetnom tekstu“. Vladajuća koalicija može računati na pomoć SVM-a, samo ako usvoji njihove amandmane. A, ko će pomoći vlasti, Pastor na zna i dodaje „valjda računaju da će im neko drugi dati kvorum“.

Politika

Autor: