You are here

U toku su radovi na obnovi osnovne škole u Tordi.

Na zgradi osnovne škole "Endre Adi" u Tordi teku značajni radovi. Učionice se kreče, prelaze na gasno grejanje, postavlja se termička izolacija zgrade te se obnavlja vrtić koji radi u sklopu škole. Iako smanjenje populacije obično dotiče škole u manjim mestima, u banatskom selu Torda je drugačija situacija, broj učenika je stabilan, a u školi se konstantno poboljšavaju uslovi – rečeno je tokom posete pokrajinskog sekretara za obrazovanje Mihalja Njilaša.

Održano je svečano zaključenje školske godine, najboljim učenicima su uručene pohvalnice. Škola ima 110 đaka i funkcioniše kao istureno odeljenje osnovne škole iz Banatskog Karđorđeva. Nastava se izvodi na mađarskom jeziku, a postoji i spojeno odeljenje nižih razreda na srpskom jeziku. Škola ima 12 učenika završnih razreda.

U toku je realizacija značajnih radova na školskoj zgradi. Pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš kaže da pokrajina značajno učestvuje u obnavljanju, ali da se ulaganje odnosi i na matičnu školu, kao i celu pokrajinu jer je namera da se ne obnavljaju samo velike škole u gradovima već da se osavremenjuju i seoske.

Zamenica direktora Žužana Kovač kaže da su nakon 28 godina zamenjeni i prozori koji su bili u jako lošem stanju, te ih je bilo teško otvarati i zatvarati. Mesna zajednica svojim skromnim sredstvima takođe pomaže školu.

 

Autor: 
Panon RTV