You are here

Glavna tema ovogodišnjeg XVI. Vojvođanskog otvorenog univerziteta u Malom Iđošu je zajednica na internetu i međusobne veze u realnom i onlajn svetu.

Tradicionalno se Vojvođanski otvoreni univerzitet u Malom Iđošu održava na Katai salašu. Tokom predstojeća četiri dana će vojvođanskoj omladini predavanja držati poznati eksperti. Program predviđa održavanje radionica psihologije, medija, statistike, stvaranja brendova, okrugle stolove, večernje degustacije vina, ples, karaoke.

Organizator je Vojvođanski omladinski forum VIFO. Predsednik VIFO Silard Berko je istaknuo dr. Imru Cernuša kao predavača koji će govoriti o prekidu kućne komunikacije, kao i o tome kako sadašnja generacija kući komunicira sa roditeljima, zatim je istaknuo i učesnicu programa dr. Kristinu Heveši psihologistkinju seksologije koja će održati predavanje o ljubavnim vezama.

Na otvaranju je Janoš Potapi Arpad, mađarski državni sekretar za nacionalnu politiku predstavio rezultate prethodnih 8 godina rada te je za sledeći period istaknuo da će ekonomsko jačanje i podrška porodicama i nadalje biti centralna tema vlade Mađarske, a zatim je predstavio programe podrške prekograničnim porodičnim biznisima. 

"Raspisali smo konkurse za 500 miliona forinti, stiglo je jako mnogo prijava, odavde iz Vojvodine 120. Nadam se da ćemo uspeti da ih što više podržimo. Otprilike ćemo na nivou Karpatskog basena podržati 120 konkursa u ovom periodu" – rekao je Potapi.

Balint Pastor, šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara je takođe održao predavanje, naglasivši da je za SVM istaknuto važna podrška mladima da ostanu ovde na rodnoj grudi. "Svaki korak koji se odnosi na ekonomski razvoj, stvaranje pravnih okvira za razmerno zapošljavanje, za sistem stipendija, to je sve u interesu mladih. Naš zadatak je, i sve ćemo da uradimo u tom cilju da ih što više traži sreći ovde, a preduslov je da ovde vide perspektivu i budućnost" – rekao je Balint Pastor.

Učesnici Vojvođanskog otvorenog univerziteta u Malom Iđošu će moći da pod povoljnijim uslovima prate programe "Domboš festa" koji se odvija paralelno u ovom mestu, dok oni koji su uzeli celonedeljne karte za "Domboš fest" mogu besplatno da prate predavanja Otvorenog univerziteta.

Pannon radio će takođe biti na Katai salašu i u petak će od 14 do 16 časova imati emisiju uživo sa lica mesta.

 

Autor: 
Panon RTV