You are here

U utorak uveče je povodom 320 godina Senćanske bitke otvorena izložba radova sa konkursa koji je bio raspisan povodom ovog jubileja, a uručene su i književne nagrade. Radovi na konkurs su stigli iz cele Vojvodine, a cilj je bila popularizacija tog značajnog istorijskog događaja.

Husari, konji, janičari, razna oružja, tako su deca prikazala bitku koja se odigrala pre 320 godina. Prvo mesto je osvojila Violeta Salai iz Hajdukova.

Ona kaže da je bitku predstavila kao dva čoveka koji se mačuju, a mačevi su im pali, bilo je svakakvog oružja, imali su i šlemove.

Učesnici književnog konkursa su takođe zamišljali sebe u bitci. Nagrađena Petra Šipoš kaže da je u svom radu pisala o tome kako je ona doživela Senćansku bitku, a sebe je prikazala kao Eugena Savojskog.

Lokalna samouprava Sente, Istorijski arhiv i kulturni centar “Lajoš Turzo” su konkurs zajednički raspisali, a organizatorka Kornelia Juhas Lašu kaže da je stiglo 108 radova na konkurs koji je raspisan u tri kategorije: likovnoj, književnoj kategoriji i esejima.

Ovogodišnji programi kojima se obeležava Dan grada je posebno bogat. Gradonačelnik Rudolf Cegledi kaže da je poznato da se dan grada obeležava upravo 11. septembra u znak sećanja na Senćansku bitku iz 1697. godine.

Ova nedelja proći će u znaku izložbi, konferencija istoričara, susreta ljudi koji putuju balonima, vašaru, ručnim radovima, kulturnim programima i koncertima kojima ovaj potiski grad dočekuje turiste.

 

Autor: 
Panon RTV