You are here

Mladi preduzetnici Srbije i Karpatskog basena u Novom Sadu, u Kolegijumu „Evropa" raspravljali o virtuelnom svetu, ulozi kriptovaluta i novim informatičkim strategijama.

Nove tehnologije, virtuelni svet, kriptovalute – sve su to pojmovi o kojima ne razgovaraju samo informatičari, već se tiču i svakodnevnog života privrednika, poljoprivrednika, a delom i industrije. Mladi žive u svetu tehnološke revolucije, i njihov je zadatak da prate, ali i primenjuju ove novine, rekao je u uvodnoj reči Antal Nikodemuš, iz odeljenja digitalne ekonomije i inovacija pri Ministarstvu privrede Mađarske.

„U ovdašnjoj privredi najaktivnijim preduzetnicima u narednim koracima primena informatike i digitalizacija odrediće budućnost, što je investicija koju mogu da ostvare preko konkursa, i u narednom koraku, njihova deca koji sada već uče naoružani informatičkim znanjem, moći će u privredu da uvedu inteligentne tehnologije", rekao je Nikodemuš.

Savetovanje je, između ostalih, podržao Mađarski nacionalni savet, a predsednik Jene Hajnal je izjavio da je izuzetno važno da se mladi stručno usavršavaju i kroz usvajanje novih tehnologija.

„Od 2010. godine, kada je mađarska vlada o ovom pitanju počela drugačije da razmišlja,  na prostoru Karpatskog basena izgrađena je jedna zajednička, jedinstvena platforma koja podrazumeva da se najbolje organizacije iz domovine i preko granice sastaju. Posebnost je i u tome da se u južnim krajevima, ovde u Kolegijumu „Evropa" mladi Mađari obučavaju u privredi i  u struci, a deo toga je i ova konferencija".

Susret mladih privrednika Karpatskog basena organizovan je osmi put, drugi put u Vojvodini. Glavni organizator Marta Feldi, predsednica Vojođanskog mađarskog privrednog društva rekla je da  aktuelna privredna situacija određuje i teme ove konferencije. „Kriptovalute u današnjem svetu, industrijska revolucija, rezultati i mogućnosti revolucije 4.0 industrije, to su osnovne teme kojima se treba baviti i verujem da nas čeka uspešan završetak sedmice".

U subotu će se razgovarati o kriptovaluti, biće održana predavanja o mogućnostima privrede regiona, i predstavljeni  uspešni privrednici Srbije.

 

Autor: 
Panon RTV