You are here

Tramvaj iz Hodmezovašarhelja, gradića oko 70 kilometara severoistočno od Subotice, mogao bi imati liniju do Subotice, najavio je mađarski premijer Viktor Orban u petak.

On je o takozvanom tram-trejnu koji povezuje naselja rekao da postoji potreba za takvo ulaganje, ali po razumnoj ceni i realizaciji u racionalnim okvirima, i to ne samo između Hodmezovašarhelja i Segedina već i do Subotice. Mađarski premijer je najavio i da će uskoro početi pregovori sa Srbijom.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je ovim povodom izjavio kako bi se ovaj projekat mogao realizovati čim se izvrši obnova željezničke pruge Subotica-Segedin-Bačalmaš-Baja.

Tram-trejn je sistem kojim se tramvajima spaja unutrašnji saobraćaj u gradovima i spoljni sa periferijom, putem klasičnog šinskog sistema. Uobičajeno je i da se tram-trejnom prevoze bicikli. Međutim, pruga Subotica-Palić-Horgoš trenutno nije u funkciji, objekti i pruga odumiru.

Inicijativu za spajanje tram-trejna pokrenuo je mađarski premijer rekavši da je na sastanku sa gradonačelnikom Hodmezovašarhelja izneo taj predlog i da će otpočeti razgovore sa srpskim prijateljima kako bi se takva investicija i realizovala, te i SUbotica povezala.

Predsednik pokrajinske skupštine i SVM Ištvan Pastor kaže da ta najava obećava, jer ako se obnovi železnička pruga, tada vozovi koji će ići ka Segedinu mogu da idu i ka Hodmezovašarhelju. “Lično bih se radovao kada bi tako bilo”, kazao je Pastor.

Autor: 
Panon RTV