You are here

Dom učenika u poluzavršenom stanju deset godina čeka na završetak radova, uz podršku pokrajine i opštine radovi će biti okončani naredne godine.

U Poljoprivrednoj školi u Bačkoj Topoli mnogo je učenika koji putuju, ne samo sa opštinske teritorije, već i iz udaljenih naselja. Mnogo vremena provedu putujući autobusom, a ono što im predstavlja probleme je i neodgovarajući red vožnje. Rešenje za ove probleme bilo bi postojanje doma učenika.

„Za nas bi to bilo bolje, jer nemamo dobru autobusku liniju, i ne možemo da stignemo na prve časove. Sa tim bi problem bio rešen i bili bismo na svim časovima. Pošto daleko stanujemo putujemo najmanje pola časa u jednom pravcu, i ako bi stanovali u domu ostajalo bi više vremena za učenje, ali i za hobi kao fudbal, ples ili muzika" kaže Akoš Šalamon iz Srbobrana.

Dom učenika u Bačkoj Topoli smešten je uz Poljoprivrednu školu. Prema planovima po okončanju radova moglo bi da primi 88 učenika koji bi na taj način rešili probleme sa putovanjem.

„U razredu imamo učenika koji putuju iz Temerina, Bečeja, Kupusine, Utrina. Ukoliko bi stanovali u domu učenika, bilo bi im mnogo lakše. I mi samo tri puta dnevno imamo autobus za Kulu, a i putovanje je prilično skupo" kaže Norbert Nađ iz Kule.

Zbog doma učenika u škole u Bačkoj Topoli upisivalo bi se više dece, kaže Tibor Tot. Direktor Poljoprivredne škole dodaje: „Ne bi to bila pomoć samo našoj školi, već i za još dve škole u opštini, za Gimnaziju i Tehničku školu, jer ukoliko bi se ostvarilo ovo ulaganje i otvorio dom učenika, onda bi se više dece javljalo na upis što bi podstaklo i razvoj smerova".

Opština Bačka Topola predvidela je u budžetu 50 miliona dinara za završetak doma učenika, a nedostajućih 25 miliona dinara obezbeđuje pokrajinska vlada. Sa 75 miliona dinara mogu da finansiraju ugradnju prozora i vrata i malterisanje zidova. Raspisan je već poziv za izvođača radova, i radovi ubrzo mogu da počnu.

„Ukoliko se sve ostvari, radovi bi mogli da počnu oko nove godine, s obzirom da se radi o zatvorenom objektu i zimi može da se radi. U svakom slučaju, želeli bi da objekat završimo do početka nove školske godine" kaže Gabor Kišlinder, predsednik opštine Bačka Topola.

Nakon završetka spoljnih radova, naredni korak će biti uređenje unutrašnjeg prostora, što bi želeli da ostvare iz konkursa.

 

Autor: 
Pannon RTV