You are here

Predstavnici najviše izvršne vlasti Srbije i Mađarske ponovo, četvrti put, za istim stolom. Bilateralna saradnja dobija novi podsticaj ali i evropska perspektiva Srbije dobija novi stimulans.

Članovi dveju vlada  ponovo će biti za istim stolom, a na dnevnom redu biće zajednički projekti, regionalna saradnja i unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa Srbije i Mađarske. Planirano je i potpisivanje sporazuma između dve vlade, saopšteno je iz Vlade Srbije ali se još ne precizira o kojim sporazumima se radi.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i premijer Mađarske Viktor Orban učestvovaće i na Poslovnom forumu Mađarska – Srbija.Takođe je planiran i susret premijerke Brnabić sa predsednikom Mađarske Janošem Aderom.
Zajedničko zasedanje dveju vlada u Budimpešti ovoga puta biće u novom političkom kontekstu jer dolazi samo dva dana nakon što će  biti objavljena strategija Evropske unije o potencijalnom proširenju. 

Mađarski premijer Vikto Orban je u Budimpešti, u  razgovoru sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara u Srbiji, Ištvanom Pastorom potvrdio  posvećenost njegove vlade proširenju EU na Zapadni Balkan rekavši da je to i prvorazredni interes vojvođanskih Mađara.

Ovaj susret ima posebnu specifičnu težinu jer prethodi  četvrtom zajedničkom zasedanju vlada dveju zemalja. Ovaj format političke saradnje na najvišem nivou ustanovljen je u Beogradu u julu 2014, zatim je Budimpešta bila domaćin 2015. da bi treći susret  bio organizovan u novembru prošle godine u Nišu. Takav oblik saradnje Srbija i Mađarska praktikuju najčešće u odnosu na sličnu praksu u okruženju, a jedino  Nemačka i Francuska  dva puta godišnje, u proleće i jesen, organizuju zajedničke sednice svojih vlada radi  usklađivanja  međudržavnih interesa.

 

Autor: 
Panon RTV