You are here

Pred punom kućom uz bogat kulturno-umetnički program juče su održani XV. susreti tri naselja: Bihartorde iz Mađarske, Aranjoštorde iz Rumunije i Torontaltorde iz Banata.

Pre početka programa položeni su venci na kopju (stari tradicionalni spomenik od drveta kod Sekelja) postavljenu ispred Doma kulture u Tordi, a koju su 2010. godine poklonili gosti iz Bihartorde povodom obeležavanja mađarske revolucije 1848/49. godine.

Janoš Dobai, predsednik MZ Torda: “Ništa lepše nego da tri naselja zajednički proslavljaju godišnjicu mađarske revolucije i ovaj današnji završni program je u potpunosti u duhu praznika. Ponovo ćemo pokazati da nas još ima u Karpatskom basenu i da ostajemo ovde.”

Predstavnici tri naselja Torda redovno se sastaju i dogovaraju se o daljoj saradnji. Jožef Sabo, bivši gradonačelnik Bihartorde iz Mađarske: “Kontakt je malo izbledeo, ali što se tiče budućnosti, opet će zasjajiti i sve ću učiniti da tako bude.” Konzul Generalnog konzulata Mađarske u Subotici Gergelj Cikajlo pročitao je pismo premijera Mađarske Viktora Orbana upućeno Mađarima van granice.

Takođe je govorio o učešću na mađarskim izborima: “Mađarski državljani koji žive van matice mogu glasati na parlamentarnim izborima na dva načina, jedan je putem pošte, drugi lično u konzulatu. Glasanje putem pošte je moguće od 26. marta sve do 8. aprila, dok subotički Generalni konzulat Mađarske čeka glasače sa produženim radnim vremenom.” Mađarski izviđači iz Aranjoštorde izveli su literarni program a igrači Doma kulture splet rumunskih narodnih igara.

Lejla Čep, predstavnica lokalne samouprave Aranjoštorda iz Rumunije (RMDS): “Jako se radujemo da barem na kulturnom nivou možemo negovati i održavati ovu vezu. Susrećemo se jednom godišnje, jednom ovde, jednom u Aranjoštordi na Torđanskim danima. “

Ištvan Pastor je pozvao Torđane da glasaju na izborima u Mađarskoj, podsećajući na političku, moralnu i materijalnu podršku zadnjih osam godina. Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara: “Nije nam svejedno ko će imati parlamentarnu većinu i kakvu će vladu imati Mađarska. 

Iskoristiću i ovu svečanu priliku da pozivam vojvođanske Mađare koji imaju biračko pravo i registrovano državljanstvo da glasaju putem pošte prema savesti. Sa moje strane, sa mirnom savešću vas pozivam da glasate na Fides-KDMP.”

Torđanski dani kulture su ovim zvanično završeni, ali za stanovnike Torde ima još jedan dodatak: krajem sledeće nedelje na repertoaru je predstava u izvođenju amaterskog glumačkog ansambla iz Tobe.

 

 

 

 

 

Autor: 
Panon RTV