You are here

SVM: Vlada još jednom izigrala pokrajinu

Subotica - Skupština Srbije je uz podršku Liberalnodemokratske partije u septembru prošle godine usvojila Zakon o javnoj svojini, i pritom odbila amandmane Saveza vojvođanskih Mađara koji je zahtevao da se železnička i vodna infrastruktura od značaja za razvoj Vojvodine, kao i sva imovina koja je stvarana sredstvima građana Vojvodine, prenese u svojinu pokrajine.

Amandmani su odbijeni, a SVM je glasao protiv Zakona o javnoj svojini, podsećaju u ovoj stranci, isto kao i na činjenicu da je Liga socijaldemokrata Vojvodine, „na sveopšte zaprepašćenje“ podržala taj zakon.

- Ponuđena je veoma providna i mršava argumentacija u teatralnom dogovoru između premijera Mirka Cvetkovića i predsednika LSV Nenada Čanka, a osnov je bio amandman LSV, koji je predviđao da se određeni deo imovine u koju je Vojvodina ulagala sopstvena sredstva, kao što su imovina Vojvođanske akademije nauka i umetnosti, Radio televizije Vojvodine, Novosadskog sajma, Petrovaradinske tvrđave, Rudnika uglja u Kovinu i DP Novi Sad - Gas, prenese na Vojvodinu. Dogovor je predviđao donošenje uredbe o prenosu u roku od 180 dana od stupanja na snagu zakona. SVM je bio ubeđen da će Vlada Republike Srbije i u ovom slučaju prekrštiti zakon, odnosno da neće ispoštovati dato obećanje. Ispostavilo se da smo, nažalost, bili u pravu. Zakonski rok za donošenje navedene uredbe istekao je 3. aprila, a ona nije doneta - podseća Ištvan Pastor, predsednik SVM.

On navodi i da je po njihovom uverenju prihvaćeni amandman LSV štetan po vojvođanske interese. - SVM je smatrao da je utvrđivanje pokrajinske imovine zakonska materija i da svođenje ovog pitanja na nivo vladine uredbe predstavlja poniženje građana Vojvodine - navodi Pastor.

Danas

Autor: