You are here

Lideri vojvođanskih lokalnih samouprava upoznali su se u Evropskom parlamentu sa načinom funkcionisanja EU i sa konkursima EU fondova.

Tokom boravka u Belgiji, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je da Evropski parlament i institucije Evropske unije za SVM nisu značajne samo iz političkog vida, već i radi zastupanja.

U poseti Briselu učešće su uzeli i predstavnici vojvođanskih lokalnih samouprava, te su se izbliza upoznali sa funkcionisanjem Evropskog parlamenta, kao i sa konkursima EU.

Za zajednicu vojvođanskih Mađara je značajna pomoć što je tu prisutan vojvođanin Andor Deli, kao predstavnik koalicije mađarskog Fidesa i Demohrišćanske narodne stranke, kao poslanik Evropskog parlamenta – rekao je Ištvan Pastor i dodao da su sadašnji pregovori dokazali da je iz pogleda lokalnih samouprava Evropski parlament odlučujuće značajan. "Preko 60 posto pravila Evropske unije se u pogledu primene odnosi na lokalne samouprave, na male zajednice. Predstavnici lokalnih samouprava imaju bezbroj primera koji naglašavaju da se u korištenju fondova EU kao i drugih projekata, to jest u realizaciji, lokalne samouprave imaju direktan interes"– rekao je Ištvan Pastor.

Srbija i Mađarska sarađuju na brojnim projektima koji su izrazito važni za Suboticu – izjavio je predsednik skupštine grada Subotice Tivadar Bunford tokom boravka u Briselu. "Brza pruga Beograd-Budimpešta, kao i revitalizacija pruge Segedin-Subotica. Palićki projekat smatramo jako važnim, na Paliću se gradi kulturni centar zajedno sa lokalnom samoupravom Morahaloma" – naglasio je Tivadar Bunford.

Za Kanjižu su konkursi Evropske unije uvek bili važni. Tokom proteklih deset godina nije samo lokalna samouprava uspešno konkurisala, već i nevladine organizacije iz opštine, kazao je gradonačelnik Robert Fejstamer. "Važno je videti taj institucionalni sistem koji obezbeđuje ove programe i konkurse. Tada se zapravo vidi zašto donošenje odluka po određenim, nama strateški važnim konkursima traje godinama dok se ne realizuje" – kazao je gradonačelnik Kanjiže.

Poseta Evropskom parlamentu je bila važna i za opštinu Bačka Topola. Konkursi EU su važni i za Bačkotopolčane, rekao je gradonačelnik Gabor Kišlinder. "Informisali smo ambasadorku i kancelariju Vojvodine u Briselu koje su to važne stvari koje smo mi realizovali putem konkursa" – izrazio je gradonačelnik Bačke Topole.

Predstavnici lokalnih samouprava su se u Evropskom parlamentu informisali i o tome sa kakvim izazovima će se Srbija boriti nakon priključenja Evropskoj uniji.

 

Autor: 
Panon RTV