You are here

SVM sama na izbore

Savez vojvođanskih Mađara sam će izaći na izbore a tek posle izbora odlučiće sa kim će u koaliciju, kaže lider SVM-a Ištvan Pastor.

Prema njegovim rečima, bilo bi dobro da se nastavi saradnja SVM  i Demokratske stranke, koja traje duže od decenije.

"Ali to nije samo pitanje za Mađare. Na toj relaciji desili su se i neki nesporazumi, kao što je onaj od pre dve godine, kada je DS u Subotici istisnuo iz vlasti SVM", kaže Pastor.

Što se tiče ponude naprednjaka da SVM dobije mesto ministra unutrašnjih poslova, Pastor kaže da ponude iz SNS stižu stalno ali da predizborne ponude nemaju nikakav uticaj na postizborna dešavanja.

Pastor je ubeđen da raspad mađarske koalicije, koja je okupljala svih pet stranaka vojvođanskih Mađara, neće negativno uticati na birače.Ne vidim nikakav razlog za zabrinutost u SVM, osim što je Mađarski preokret, koji čine ostale četiri stranke, otišao previše desno - postali su ekstremna koalicija koja traži teritorijalnu autonomiju za Mađare gde god su u Vojvodini u većini, kaže Pastor.

On smatra da stranka, kada izlazi sama na izbore, kreira slobodnije svoj program, a svi osvojeni mandati su samo njeni.

SVM je principijelna stranka, mi zastupamo evropske ideje. Ako se borimo za eliminaciju ekstrema kod drugih, moramo imati isti takav stav prema našim ekstremima. Zbog tog ekstremizma u redovima četiri mađarske stranke, SVM i nije želeo da bude deo njihovog bloka, naglašava Pastor.On veruje da, zbog nesaglasja među mađarskim strankama, birači te nacionalne manjine neće glasati za DS u većem broju nego ranije.

Autor: