You are here

SVM održava naučni skup o istoriji mađarske stranke

h

Subotica - Savez vojvođanskih Mađara (SVM) organizovao je danas naučni skup u Subotici povodom 90. godišnjice od osnivanja prve mađarske stranke Vojvodini.

Predsednik SVM Ištvan Pastor je istakao da je reč o posebnom događaju, jer političke stranke retko imaju priliku da organizuju naučne skupove.

- Pored upoznavanja naše zajedničke istorije, cilj nam je jačanje poverenja dva naroda, koje mora biti osnova zajedničke evropske budućnosti- rekao je Pastor.

On je naveo i da je povodom 90 godina od osnivanja Madjarske stranke, kako se izvorno zvala, SVM želeo organizovati konferenciju na kojoj će se razgovarati o istoriji, a ne obeležiti jubilej "običnim otkrivanjerm table".

- 1918. značajna je kako za Madjare u Vojvodini, tako i za sve druge narode koji žive na ovom prostoru- istakao je Pastor.

Naučni skup "Prostor i vreme nakon 1918. godine - mogućnosti manjinske politike" je organizovan povodom osnivanja prve madjarske stranke u Vojvodini, koja je 1922. udarila temelje političkom organizovanju mađarske nacionalne zajednice, posle raspada Austrougarske monarhije.

U nastavku konferencije, koja je počela u 10 časova, biće prezentovani radovi istoričara Madjarske i Srbije, a uvodničari su kopredsedavajući Medjudržavne komisije za utvrđivanje istine o dogadjajima u periodu od 1941 do 1948. akademici Vojislav Stanovčić i Ferenc Glac.

Blic

Autor: