You are here

U Staroj Moravici je u ponedeljak na centralnom groblju održana komemoracija u znak sećanja na dvojicu istaknutih ličnosti, pokojnih sugrađana, koji su svojim delima urezali svoje mesto u istoriji Stare Moravice. Istaknuti vojvođanski političar, prvi predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i osnivač ove stranke, osnivač istorijske Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, višegodipnji poslanik u Skupštini Srbije Ferenc Čubela preminuo je pre 22 godine, a dugogodišnji sveštenik reformatorske crkve u Staroj Moravici Antal Kiš preminuo je pre 11 godina.

Na komemoraciji, na kojoj su u organizaciji mesnog odbora Saveza vojvođanskih Mađara i Mesne zajednice Stare Moravice prisustvovali i članovi porodica, nekadašnji saradnici i poznanici, Imre Doma je u prigodnom govoru istakao da u životnom putu Ferenca Čubele značajan je i momenat borbe za prava Mađara u Vojvodini i antiratna aktivnost 90-tih godina prošlog veka, kada je stao na čelo građana u Staroj Moravici koji su odbili ušešće u ratu.

Antal Kiš je 55 godina bio reformatorski sveštenik Stare Moravice, o njegovom životnom putu govorio je predsednik Saveta SVM-a Karolj Dudaš.

 

 

Autor: 
Vajdasag Ma