You are here

Sećanje na osnivanje prve mađarske stranke u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) organizovao je u subotu naučni skup u Subotici povodom 90. godišnjice od osnivanja prve mađarske stranke u Vojvodini nakon sporazuma o promenama državnih granica u Trijanonu i pripajanja Južnomađarskih krajeva tadašnjoj kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Mađarska partija formirana je u Subotici kao rezultat jednog savetovanja u subotičkom „Nepkeru”, nakon čega su širom Vojvodine osnovane mesne organizacije, a u septembru 1922. u Senti formirana je i zemaljska organizacija partije.

Na konferenciji pod naslovom „Prostor i vreme nakon 1918. godine - mogućnosti manjinske politike” govorili su predsednik SVM-a Ištvan Pastor, akademik dr. Ferenc Glac, upravnik Instituta za istoriju Mađarske akademije nauka i mađarski predsednik srpsko-mađarske mešovite komisije istoričara i Vojislav Stanovčić, predsednik ove mešovite komisije sa srpske strane. Naučna predavanje su održali istoričari iz Srbije i Mađarske.

Nakon naučnog skupa održan je i svečani skup u znak sećanja na osnivanje Mađarske partije u „Nepkeru”. Tu je otkrivena spomen ploča, rad umetnika Tibora Sarapke, kojom se podseća na ovaj istorijski događaj. Svečani skup pozrdavio je ministar odbrane Mađarske dr. Čaba Hende.

Vojvodina Danas (Vajdaság Ma)

Autor: