You are here

Republika u Deklaraciji, autonomija u fusnoti

U senci tragičnog događaja u Novom Sadu juče na Spensu održana Četvrta konvencija vojvođanskih autonomaša
Novi Sad – Učesnici Četvrte vojvođanske konvencije pozvali su jučena ustavne promene koje bi omogućile redefinisanje odnosa u državi po principu federalizacije, po kojem bi Vojvodina i Srbija bile republike u saveznoj državi Srbiji. Oni su juče, uz ograde predstavnika pojedinih političkih stranaka i nevladinihorganizacija, usvojili Deklaraciju o potrebi formiranja "Savezne Republike Srbije”. Skup na novosadskom Spensu protekao je u senci velike tragedije koja se dogodila tokom noći u diskoteci „Kontrast”.

Sazivači konvencije održane pod sloganom „Nova vojvođanska ustavna inicijativa” bili su Vojvođanski klub, Forum V21, Helsinški odbor, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, „Argus” i regionalni centar za izbegla i prognana lica, Vojvođanska partija, Savez vojvođanskih Mađara, Crnogorska partija i Alijansa vojvođanskih Rumuna.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini otkazao je učešće zbog, kako je preneto, izborne kampanje i sporazuma s Demokratskom strankom o koalicionom nastupu na predstojećim izborima. Među prisutnima na konvenciji bili su i bivši ministar poljoprivrede Dragan Veselinov i narodni heroj Petar Matić Dule.

Predstavnici SVM-a su ocenili da rešenje za vojvođansko pitanje ne treba tražiti u statusu republike, već u najširoj autonomiji koja bi uključivala zakonodavnu, izvršnu i delimičnu sudsku nadležnost pokrajine, zbog čega su zatražili da njihov stav uđe u tekst Deklaracije. Ovu stranku zastupali su najviši funkcioneri: Ištvan Pastor, Šandor Egereši i Balint Pastor.

Ištvan Pastor je istakao je da se ta partija i do sada dosledno zalagala za najširu autonomiju Vojvodine, ali je ocenio „poražavajućim što tu ideju na političkoj sceni danas nose samo manjinske stranke”.

– Većinska politika je okrenula leđa ideji vojvođanske autonomije i tu realnost treba uzeti u obzir. A partija karata se može igrati samo sa onim igračima koji su za stolom. I zato smo mi ovde. Mi ovu ideju nismo izdali, već su to učinili oni koji nam sad prebacuju da nemamo političku težinu i legitimitet – naveo je predsednik SVM-a.

Pastor je javno zapitao šta je u ovom mandatu radilo 37 poslanika iz Vojvodine koji pripadaju parlamentarnoj većini u republičkom parlamentu, i kako je moguće da nije urađeno više za ovu pokrajinu koja je za proteklih pet godina uskraćena za 62 milijarde dinara od strane centralne vlasti.

– Mislim, ipak, da nije realno očekivati izmene Ustava, ali na njima moramo insistirati sredstvima parlamentarne demokratije – kazao je Ištvan Pastor, a stav SVM-a, da ta stranka nije za republiku, već za Vojvodinu kao suštinsku autonomnu pokrajinu Srbije sa izvornim prihodima i imovinom, ušao je u Deklaraciju kao fusnota.

Predsednik Vojvođanskog kluba Đorđe Subotić rekao je da je „tokom protekle dve decenije Vojvodina sistematski uništavana i da je njena surova stvarnost da je danas na nivou nerazvijenog regiona, sa 27 odsto nezaposlenih”, a kopredsednik organizacionog odbora konvencije Živan Berisavljević je upozorio da bi dalje odlaganje rešavanja vojvođanskog pitanja moglo dovesti do zaoštravanja odnosa i internacionalizacije tog problema.

– Vojvođansko pitanje je jedno od najotvorenijih nerešenih pitanja u Srbiji, nakon što je Crna Gora postala nezavisna država, a Kosovo se otcepilo od Srbije. Srbija je nedovršena država. I zato je važan taj dogovore između Srbije i Vojvodine kao dva ravnopravna entiteta, dve republike u sastavu savezne države – naglasio je bivši komunistički funkcioner Živan Berisavljević, koji je smenjen posle Miloševićeve „jogurt revolucije”.

Pojedini učesnici jučerašnjeg skupa na Spensu založili su se za raspisivanje referenduma u kojem bi se građani pokrajine izjasnili o tome kakav status Vojvodine žele.

Politika

Autor: