You are here

Topli letnji dani tokom prošlog i početkom ovog meseca, prouzrokovali su veći broj poseta sugrađana bazenima. O tome kakvi su higijenski uslovi na bazenima u SRC "Prozivka" i "Dudova šuma", razgovarali smo sa direktorom JKP "Stadion", Robertom Totom.

Posećenost bazena u Sportskom rekreativnom centru "Prozivka" i "Dudova šuma" je tokom prošlog meseca porasla za skoro 50 odsto, odnosno prošle godine u junu bilo je oko 5.000 kupača, dok je ove godine taj broj prešao 8.000.

Direktor JKP "Stadion", Robert Tot, kaže za naš sajt da posećenost najviše zavisi od vremenskih uslova, ali i kada su oni nepovoljni, kao što je bio vikend za nama, organizuju se sportska dešavanja, vaterpolo utakmice, plivački mitinzi i druga takmičenja. On je istakao da posećenost zavisi i od ulaganja u obnovu bazena, ali i od toga što je cena karata pristupačna.

S obzirom na to da je broj kupača porastao, neophodne su češće kontrole vode i higijenskih uslova u bazenima. Tot kaže da se svi bazeni redovno održavaju, te da ove godine nisu imali nikakvih primedbi.

Zavod za zaštitu javnog zdravlja dva puta nedeljno proverava higijenske uslove naših bazena i voda. Svi bazeni se istovremeno proveravaju i kontrolišu, redovno koristimo hemiju, a imamo i redovne kontrole sanitarne inspekcije i do sada nismo imali nikakve pritužbe na higijenske uslove - kaže Tot.

Kada je u pitanju potpuna promena vode u bazenima, direktor JKP "Stadion" kaže da postoje dva različita sistema menjanja vode u ova dva kompleksa.

Na bazenu SRC "Prozivka" napravljen je moderan sistem u kojem se voda automatski menja. Filter sam dopunjuje i ispušta vodu koliko je potrebno, a postoje i peščani filteri koji se stalno peru, pa je voda uvek čista. S druge strane, na otvorenom bazenu "Dudova šuma" imamo stari sistem, u kojem koristimo velike filtere, takozvane "čarape", koje redovno čiste naši tehničari. Vodu ispuštamo jednom godišnje, obično pre početka sezone, a u toku sezone se voda postepeno ispušta i dopunjuje - objašnjava Tot.

Kako bi voda u bazenima ostala čista, neophodno je i da se kupači pridržavaju određenih pravila, a to je da se pre ulaska u bazen istuširaju i prođu kroz takozvani "nogoper". Direktor dodaje da na bazenima postoje table sa obaveštenjima za kupače, o tome kako treba da se ponašaju na kupalištima, i da bi trebalo tih pravila i da se pridržavaju.

Autor: 
Subotica com