You are here

Mađarsko stanovništvo koje živi na teritoriji opštine Sombor uspešno je konkurisalo u 301 slučaju, i dobilo ukupno 183 miliona dinara podrške iz Fondacije Prosperitati. O mogućnostima koje donosi četvrti konkursni krug u četvrtak uveče rukovodstvo Fondacije i Arpad Fremond, republički poslanik održali su  skup građana u svečanoj sali Županije.

Najveće interesovanje okupljeni u prepunoj svečanoj Sali pokazali su za konkurse u oblasti poljoprivrede, razvoja gazdinstva i za kupovinu zemljišta. Norbert Rabata iz Riđice kaže: „U ovom konkursnom krugu širok je izbor, ali mi konkretno bi želeli da kupimo novi traktor“.

Porodica Kurta iz Stanišića uzda se u to da sa novim raspisom konkursa mogu da obezbede jedan traktor velikih kaaciteta ili da će kupovinom zemlje moći dalje da razvijaju gazdinstvo. U prethodnim raspisima uspeli su da dobiju pet novih mašina. „Ovako je mnogo lakše, jer nova mašina je nova mašina. Drugačije ne bi mogli da je kupimo. Kupili smo dve prikolice, raonik, cisternu. Imamo farmu krava i ovi uređaji nam pojednostavljuju posao, koji mnogo lakše možemo da uradimo nego do sada“ kaže Šandor Kurta.

Rukovodilac kancelarije Fondacije Prosperitati Balint Juhas ocenio je uspešnim prethodna tri konkursna kruga. „Ohrabrujemo građane da podnose konkursnu dokumentaciju jer imamo dobra iskustva pošto od deset podnetih, devet je uspešno.

I u Somboru su mnogi konkurisali, imamo 301 uspešnog podnosioca i više od 183 miliona dinara pomoći za poljoprivredna gazdinstva i preduzetnike stiglo je na ovu teritoriju, u ovu zapadno-bačku lokalnu samoupravu i njena okolna naselja. Samo od nas zavisi da nakon tri raspisana konkursna kruga koliko brzo i u kojoj meri ćemo uspeti da uvećamo ove investicije i unapredimo ove uspešne projekte“ rekao je Juhas.

U četvrtom krugu konkursa Fondacije Propseritati daje se bespovratna pomoć za kupovinu seoskih kuća, pomoć za kredite za kupovinu zemljišta, kao i za razvoj poljoprivrednog gazdinstva. Konkurs je otvoren do 30. novembra.