You are here

Proslavljen Sent Ištvan nacionalni praznik Mađara

Svake godine svečanosti koju organizuje Savez vojvođanskih Mađara prisustvuju visoki zvaničnici Republike Mađarske

Mađarska zajednica u Srbiji 20. avgusta proslavila je na tradicionalan način nacionalni praznik Dan Svetog Ištvana (Sveti Stevan). Svečanost na Paliću organizovao je Savez vojvođanskih Mađara, a specijalni gost bio je ministar odbrane Mađarske dr Čaba Hende.

Proslavu Sent Ištvana u Subotici Savez vojvođanskih Mađara organizuje već 16 godina i na svim svečanostima prisustvovali su visoki zvaničnici Republike Mađarske.

Program proslave je počeo bazarom rukotvorina na Obali Lajoša Vermeša, a potom je u Katedrali Svete Terezije Avilske u Subotici održana svečana misa. Na Letnjoj terasi Na Paliću gosti su dočekani uz Subotički duvački orkestar i grupu „Fono“.

Ekumenskom obredu, osveštenju novog hleba kao najsvečanijem delu proslave nacionalnog praznika Mađara Sent Ištvana, prisustvovalo je nekoliko hiljada građana. Hleb su osveštali Arpad Dolinski iz Evangelističke crkve, Mioč Jožef iz Rimokatoličke crkve i Atila Oros iz Reformatorske crkve, nakon čega su se prisutnima obratili dr Čaba Hende i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

Tokom svečanog programa nastupili su muzičari iz Vojvođanskog omladinskog kamernog orkestra predvođeni Čabom Zimom, a koncert je održao i „Molnar Dixieland Band“.

- Sent Ištvan se slavi u celom svetu kao sećanje na jednog od najvažnijih vladara koje je Mađarska imala i koji je utemeljio hrišćanstvo i učinio puno na prosvećivanju mađarskog naroda. Sent Ištvan je osnovao Mađarsku državu, on je ujedinio sve Mađare. Od roditelja sam puno naučila o njemu još kao devojčica i ponosna sam što je Mađarska imala tako velikog čoveka. Zbog svega što je učinio za mađarski narod proglašen je svecem - kaže Karolina Tot.

Iz Novog Sada na proslavu Sent Ištvana na Paliću došao je Čaba Nađ. Prema njegovim rečima „svakom Mađaru je srce puno po pomenu imena velikog sveca i ujedinitelja Mađara“.

- Svake godine dolazim porodično na proslavu Sent Ištvana. Decu od malena učimo istoriji naših predaka. Možemo živeti bilo gde, na bilo kom kraju sveta, ali moramo znati odakle smo došli i ko su naši preci. Bez toga nijedan čovek na svetu ne može naći mir i stvarati budućnost - zaključuje Nađ.

subotica.info

Autor: