You are here

Radovi bi počeli na proleće, izjavio je dr Ferenc Vicko, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja. Vrednost investicije je 20 miliona evra.

Pojavili su se planovi za obnovu bolnice tokom koje bi radovi trebali da traju godinu i po dana. U tom periodu objekat bi trebao da bude osavremenjen, postavljena nova oprema i medicinski aparati, izjavio je za Panon RTV dr Ferenc Vicko. Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja rekao da je u pitanju složen proces jer u ustanovi za to vreme ne može da stane posao. „Radovi će početi na proleće, ako sam dobro informisan. Trajali bi između godinu i pod dana, do dve godine. Jednostavno bi bilo kada bi ustanova mogla da se zatvori i za to vreme potpuno obnovi, ali radovi će se odvijati postupno, jer ustanova i dalje mora da pruža usluge" rekao je dr Ferenc Vicko.

Obnova je najpotrebnija na odeljenju dečije hirurgije. Nadležni kažu da će ona uskoro početi jer milijardu evra se ulaže u zdravstvene ustanove u naredne tri godine. Ulaganja su već počela, rekao je u emisiji „Javni poslovi" dr Bojan Bagi, pokrajinski poslanik SVM-a. „Očekuje se da u Suboticu stigne preko 20 miliona evra. U poslednjih nekoliko meseci sistematski se zdravstveni sistem priprema za obnovu. Šta to znači. To znači da je Pokrajinska vlada ove godine 265 miliona dianra namenila da se uradi planska dokumentacija za objekte širom Vojvodine. Tako je subotička Opšta bolnica za ove namene dobila 22 miliona dinara, dok je lokalna samoauprava obezbedila četiri miliiona dinara" rekao je dr Bojan Bagi.

Preurediće bolnicu u rangu modernih evropskih institucija, rekao je dr Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice u Subotici govoreći za Subotički mađarski radio. Prema planovi radiće se obnova sterilizacije, električne instalacije će biti obnovljene kako ne bi došlo do prekida u u snabdevanju struje. „Dokumenti za obnovu treba da budu gotovi početkom marta 2019. godine. Nakon toga biće raspisana javna nabavka za izvođača radova i želeli bi da naredne godine i počne obnova. Obnova je složena, i sveobuhvatna ali bi i pored toga voleli da bude završena u roku od godinu i po dana”, rekao je dr Slobodan Puškar.

Plan je da radovi na obnovi Opšte bolnice počnu maja ili juna 2019. godine.

 

 

Autor: 
Pannon RTV