You are here

Mađarska trgovačka komora pomaže vovjođanske mađarske privrednike.

Strateški cilj Mađarske trgovačke komore je da podigne konkuretnost preduzetnika Mađara koji žive izvan granica Mađarske, da intenzivira mađarsko-mađarsko prekograničnu saradnju, i izgradi jedinstveni prostor u Karpatskom basenu – čulo se na subotičkoj završnoj konferenciji „Zvezdane turneje" koja je danas održana u Hotelu „Galerija". Mađarska trgovačka komora uspostavila je 22 regionalna predstavnika kroz mrežu u srednjoj Evropi, koja na dnevnom nivou ostvaruje ukupno 3.000 kontakata u kojima se interesuju za mađarske privrednike.

Mađarska trgovačka komora spremna je da pomogne pojavljivanje vojvođanskih preduzetnika na stranim tržištima, naglasio je Ištvan Pastor. Predsednik SVM-a  rekao je: sadašnji razgovori imaju tu svrhu. Međutim, za taj osnovni cilj još mnogo treba da se radi. Regionalne kancelarije koje poznaju situaciju na tržištu regiona u tom smislu mogu da pomognu vojvođanskim preduzećima. „Interes nam je da dođemo do tih ljudi, i da se naši privrednici mogu pojaviti na tržištima na kojima trenutno nemaju partnerskih veza. To je bitno i stoga što su poslednji meseci, kao i poslednje godine potvrdile da vojvođanski mađarski privrednici imaju takve proizvode, koji i po ceni i po kvalitetu, kao i količinu, mogu da izdrže međunarodnu tržišnu utakmicu kada se pojave na stranim tržištima.

„Zvezdana turneja" Mađarske trgovačke komore i konkursi Fondacije „Prosperitati" međusobno se prožimaju jer se oba daju podršku mađarskim preduzetnicima, rekao je Balint Juhas, rukovodilac Fondacije „Prosperitati". „Mađarska trgovačka komora može da pomogne izlazak na tržište, dok mi pomažemo kupovinu sredstava za proizvodnju, pomažemo u proširenju proizvodnje, kako bi naši učesnici konkursa mogli da povećaju kvalitet i količine". Dodao je da Mađarska trgovačka komora može da pomogne izlazak na tržište proizvoda i da je to najvažniji zadatak.

Zadatak ovih i sličnih organizacija je povezivanje vojvođanskih i mađarskih preduzeća, rekao je Atila Menjhart, vodeći konzul Generalnog konzulata Mađarske u Subotici. „Razvoj vojvođanskih mađarskih preduzeća, sa tim ujedno i stvaranje novih radnih mesta, i ostanak na rodnom tlu, cilj je ove pomoći. Na tome smo od početka radili, i to smatram dosta uspešno,  zajedno sa Mađarskom trgovačkom komorom".

Na razgovorima su predstavljena ona vojvođanska preduzeća koja žele da nastupe na mađarskom tržištu, kao i posredstvom Mađarske trgovačke komore, na tržištima trećih zemalja.

 

Autor: 
Panon RTV