You are here

Gradska organizacija SVM Novi Sad je na tradicionalnom novogodišnjem prijemu sumirala rezultate prošlogodišnjeg rada i predstavila planove za 2019.godinu.

U toku protekle godine je u prigradskom naselju Budisavi realizovano nekoliko investicija. Završena je izgradnja kanalizacione mreže i uz pomoć lokalne poljoprivredne zadruge izgrađen je veliki silos. Poljoprivrednici su takođe dobili značajna sredstva – rekao je Đula Kiš, predsednik budisavskog ogranka SVM: “Doprineli smo širenju mreže seoskih gazda i njenom radu u našem selu, jer su poljoprivredni proizvođači nakon raspisivanja konkursa bili dosta bespomoćni, nisu znali kome da se obrate i od koga da traže pomoć u vezi konkursa.”

Na novogodišnjem prijemu i sumiranju godine bila je prisutna i državna sekretarka u Ministarstvu prosvete i poslanica SVM Anamaria Viček: “SVM godinama radi na opstanku tri osnovne škole, Atila Jožef, Sonja Marinković i Šandor Petefi, bez obzira što svake godine jedna od njih ima manjak dece. Ima dosta manje dece od 15, ali je veoma važno da sve tri škole opstanu kako bi obrazovanje na mađarskom jeziku u Novom Sadu ostalo jako.”

Gradska organizacija SVM Novi Sad je u 2018.godini ostvarila brojne projekte. Najznačajniji od njih je postavljanje dvojezičnih tabli sa nazivima ulica – rekla je predsednica GO SVM NS Lenke Erdelj: “Table dvadesetosam ulica su ispisane i na mađarskom jeziku, one sadrže mađarska lična imena i nose imena poznatih Mađara, tako da smo veoma ponosni na to.”

Postavljanje dvojezičnih tabli se nastavlja iduće godine a planira se postavljanje spomenika nevinim žrtvama 44-45-e i potpuna obnova Mađarskog kulturnog centra “Šandor Petefi” – čulo se na prijemu.

 

Autor: 
Pannon RTV